GroenLinks

Groenen ondersteunen Gay Pride Warschau

Gay Pride Moskou 8 juni 2006

In West-Europa kijkt niemand er echt vreemd meer van op, de jaarlijkse uit de VS overgewaaide Gay Pride-marsen. In Midden- en Oost-Europa is het helaas een heel ander verhaal. Dit weekend is de hoofdstad van Polen, Warschau aan de beurt. In Moskou twee weken geleden werd de optocht verboden en kwam het tot ernstige rellen.

In Roemenië was het vorig weekend raak en moest de politie een menigte van 1.000 demonstranten uiteendrijven met traangas.

Ook in Polen is er altijd veel commotie geweest rondom de optochten. In de twee voorgaande jaren werden de marsen verboden door de burgemeester, de ultra-katholieke Lech Kaczynski, die in de herfst van 2005 tot president van Polen werd gekozen. Ditmaal is er van een verbod geen sprake, omdat het Poolse Hooggerechtshof daar een stokje voor heeft gestoken. Maar ook in Warschau is net als in Moskou en Boekarest een tegendemonstratie aangekondigd, die ook wel eens uit de hand zou kunnen lopen.

In Moskou liepen enkele buitenlandse politici mee, de Duitse groene Bondsdag-afgevaardigde en bekend homo-activist Volker Beck voorop. Hij kreeg een steen tegen zijn hoofd en een vuistslag en werd al bloedend gearresteerd door de politie. Na dit incident besloten groene politici de homoseksuele gemeenschap in Polen een hart onder de riem te steken door aan de mars in Warschau deel te nemen. Onder meer aanwezig is de voorzitter van de Duitse Groenen, Claudia Roth. Roth heeft er in 1994, toen zij in het Europees Parlement zetelde, voor gezorgd dat in het Europees Grondrechtenhandvest een artikel is opgenomen dat discriminatie op basis van seksuele oriëntatie verbiedt. Ook de huidige fractievoorzitter in de Duitse Bondsdag, Renate Künast is van de partij.

GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg had ook graag aanwezig willen zijn, maar aangezien zij over anderhalve maand een kind verwacht leek het haar niet verstandig naar Warschau af te reizen.

Verslechterd klimaat
In Polen is het klimaat jegens homoseksuele mannen en vrouwen de laatste maanden met de komst van een rechtse en populistische regering sterk verslechterd. Niet alleen de president, maar ook de premier en de onderwijsminister hebben zich in het openbaar zeer vijandig uitgelaten over homoseksuelen. Zij krijgen daarbij volop steun van de in Polen nog steeds almachtige Rooms-katholieke kerk. De tegendemonstratie in Warschau wordt georganiseerd door de regeringspartij Liga van Poolse families. De leider van deze partij heeft onlangs het ministerie van Binnenlandse Zaken zelfs verzocht een onderzoek in te stellen naar het 'homomilieu' dat volgens hem geïnfiltreerd is door pedofielen en de drugsmaffia.

De Raad van Europa, de waakhond voor de mensenrechten in Europa en waarbij 46 landen zijn aangesloten is inmiddels ook in het geweer gekomen tegen lidstaten die Gay Pride-optochten verbieden. Ook in Letland, Litouwen en Moldavië is daarvan sprake. De secretaris-generaal Terry Davis heeft een brief geschreven waarin hij de lidstaten voorhoudt dat dergelijke manifestaties nooit en te nimmer gedwarsboomd mogen worden door de autoriteiten. Homoseksuelen hebben nadrukkelijk het recht zich te organiseren en hij liet weten dat homorechten onlosmakelijk deel uitmaken van mensenrechten.

Zie ook:


* artikel uit Der Spiegel:
Poland's parade of democracy. Gays in Eastern Europe fight mounting homophobia

«