SHO: hockeyers Abbas en Derikx onder indruk van hulp Pakistan

Kerkinactie

S H O
Samenwerkende
Hulporganisaties

Persinformatie

SHO: hockeyers Abbas en Derikx onder indruk van hulpverlening Pakistan

Utrecht, 8 juni 2006 - 'Ik heb gezien dat de hulporganisaties goed werk doen, maar er moet nog veel gebeuren. In juli is de moesson en in november wordt het weer winter. Het is zeer de vraag of alle getroffenen dan onderdak hebben. De tijd dringt.' Dat zegt Oranje hockeyspeler Geert Jan Derikx na zijn bezoek aan het aardbevingsgebied in Pakistan. Afgelopen zondag keerden de tophockeyers Sohail Abbas (initiatiefnemer van de hockey benefietwedstrijd op 26 oktober 2005) en Geert-Jan Derikx terug na een bezoek van een week uit Pakistan.

Abbas en Derikx stelden zich op de hoogte van de hulpverlening en spraken met talrijke overlevenden van de aardbeving. De Pakistaan Sohail Abbas werd op vele locaties als 'our national hero' onthaald. In twee vluchtelingenkampen organiseerden de hockeyers een hockeyclinic.

Sohail Abbas was door de reis zeer onder de indruk geraakt van de gevolgen van de aardbeving in zijn geboorteland. 'Ik zag de beelden op televisie, maar nu ik hier in Balakot loop, ben ik geroerd. Ik weet nu zeker dat de benefietwedstrijd heel erg nodig was. Ik wil als hockeyer en bekende Pakistaan meer doen om mijn getroffen landgenoten te helpen.'

Geert-Jan Derikx vond de verhalen van de mensen aangrijpend. 'Ik heb met veel mensen gesproken. Hun verhalen zijn aangrijpend. De Pakistani zijn vriendelijk, de kinderen lachen, maar je voelt dat er onderhuids veel emoties zijn.'

Zaterdag 27 mei jl. vertrokken de Pakistaanse strafcornerspecialist Sohail Abbas en Oranje hockeyspeler Geert Jan Derikx naar het getroffen aardbevingsgebied in Pakistan om daar gedurende een week verschillende projecten van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) te bezoeken. Doel van het bezoek was om een beeld te krijgen van de Nederlandse hulp en om het Nederlandse publiek te informeren over de resultaten van de hulpverlening.

Tijdens hun reis door Pakistaans Kashmir en het Noorden van Pakistan zagen de hockeyers met eigen ogen hoe de situatie is in het rampgebied, welke hulp de mensen hebben gekregen en wat hun verwachtingen zijn. Zo bezochten zij een vluchtelingenkamp, een mobiele kliniek, een schoolproject waar kinderen leren om hun ervaringen te verwerken en een opvanghuis voor getraumatiseerde vrouwen. Ook bouwden ze mee aan nieuwe huizen. Ze zagen in een trainingscentrum hoe Pakistaanse jongeren worden opgeleid tot timmerman, metselaar of electricien waarmee ze kunnen helpen om de dorpen weer op te bouwen. De Samenwerkende Hulporganisaties zijn: Kerkinactie, Mensen in Nood/Cordaid, Het Nederlandse Rode Kruis, Oxfam/ Novib, stichting Vluchteling, TEAR fund, Terre des Hommes en Unicef Nederland.