Partij van de Arbeid


PvdA Voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800


Den Haag, 08 juni 2006


PvdA bezorgd over fusies zorgverzekeraars


De PvdA is zeer bezorgd over de voorgenomen fusie van de zorgverzekeraars Menzis, Agis en Delta Lloyd. Bij deze drie zorgverzekeraars zijn in totaal bijna 4 miljoen mensen verzekerd. Onlangs kondigen ook VGZ en Univé een fusie aan waardoor zij samen meer dan 4 miljoen verzekerden hebben.


Volgens PvdA-kamerlid Frank Heemskerk zijn dergelijke fusies een bedreiging voor de toekomstige keuzevrijheid van mensen om te wisselen van zorgverzekeraar. "Wat we zien is een nog grotere machtsconcentratie op de zorgverzekeringsmarkt. Er dreigen nog maar enkele bureaucratische mologgen over te blijven. Hierdoor hebben mensen straks veel minder mogelijkheden bij het kiezen van een zorgverzekering en kunnen premies fors stijgen."


Volgens Heemskerk moet de NMa, de mededingingswaakhond, de voorgenomen fusie buitengewoon kritisch tegen het licht houden. "Wij hebben steeds gewaarschuwd dat zorgverzekeraars grote regionale monopolies krijgen. Dat is zeer schadelijk voor de onderhandelingspositie van de ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners", aldus Heemskerk. Naast de patiënten, kunnen dus ook de werkers in de zorg schade ondervinden van monopolistische zorgverzekeraars.


Nu er zulke enorme machtsblokken dreigen te ontstaan is het voor de PvdA zeer de vraag of minister Hoogervorst het zorgstelsel nog wel in de hand heeft. Heemskerk: "Zeker als dergelijke grote zorgverzekeraars ook nog grote eigen zorginstellingen en artsen in loondienst hebben, worden zij veel te dominant."