Gemeente Zevenaar


Jaarrekening 2005 van gemeente Zevenaar is positief

De jaarrekening 2005 is de eerste jaarrekening van de nieuwe gemeente Zevenaar. In de jaarrekening vindt de verantwoording plaats over de gerealiseerde doelen.

Een eerste jaar van een nieuwe gemeente kent uiteraard veel (financiële) risicos. Het resultaat van de jaarrekening bedraagt 680.000 positief. Het college van B en W is tevreden over het feit dat dit eerste jaar positief is afgesloten.

De gemeenteraad zal nog een besluit nemen over de bestemming van het batige resultaat. Het college heeft de raad voorgesteld het positieve saldo aan de algemene reserve toe te voegen.

Andere wetenswaardigheden:

Zorg en Welzijn (o.a. bijzondere bijstand)

Het aantal aanvragen voor bijzondere bijstand neemt behoorlijk toe, waardoor de aanslag op de financiële middelen groter wordt. Daarentegen vallen de kosten voor kinderopvang beduidend lager uit.

Zoals bekend wordt per 1 januari 2007 de Wet Maatschappelijke Ondersteuning ingevoerd. De voorbereidingen zijn hiervoor gestart en er op gebaseerd om op tijd klaar te zijn voor de uitvoering van de nieuwe wettelijke taken.

Werk en Inkomen

Het programma Werk en Inkomen laat een voordeel zien. Dit is met name ontstaan als gevolg van het aantal uitkeringsgerechtigden dat vanaf begin 2005 met 22 is afgenomen. Eind 2005 waren er 495 uitkeringsgerechtigden. Over het hele jaar kwam het werkelijk aantal uitkeringen daardoor 9 procent lager uit dan voor 2005 was verwacht. In 2005 zijn 7 voormalige Wiw-ers (Wet inschakeling werkzoekenden) en 3 ID-ers (In- en doorstroombanen) uitgestroomd naar regulier werk. Daartegenover zijn de uitgaven voor nieuwe opstap- en vangnetbanen achtergebleven bij de verwachtingen.

Voor vraaggerichte reïntegratie is de beschikbaarheid van werk- en stageplekken essentieel. Daarom is in 2005 een
arbeidscontactfunctionaris in de Arbeidsbeurs van Zevenaar komen werken. Deze functionaris is in dienst van het reïntegratiebedrijf en heeft een vierledige opdracht:

* Een aanspreekpunt voor werkgevers creëren;
* Werkgeversbenadering van verschillende instanties in de Arbeidsbeurs coördineren;

* Naamsbekendheid van de Arbeidsbeurs vergroten;
* Extra uitstroom tot stand brengen.

Afvalinzameling

In 2005 is de samenwerking op het gebied van de afvalinzameling binnen de Reinigingsdienst De Liemers (RDL) omgezet van Didam/Zevenaar in Montferland/Zevenaar. In 2005 zijn voorbereidingen getroffen om diftar in de hele gemeente in te voeren.

Wonen en ruimte

Binnen de kaders van het Ruimtelijk Beleidsplan is gestart met de ontwikkeling van de projecten Zevenaar-Oost en Reisenakker. Deze projecten zullen met ca. 2000 woningen en ruim 100 hectare bedrijfsterrein in de komende jaren een belangrijke bijdrage leveren aan de groei van de gemeente en daarmee de instandhouding van het peil en de diversiteit van de voorzieningen.

Onderwijs

Onderwijs in Zevenaar was ook in 2005 volop in beweging. Zo is voortvarend verder gesleuteld aan nieuwbouw voor de Schilderspoortschool. Daarnaast is de nieuwbouw van de Praktijkschool in Didam, waar Zevenaar aan deelneemt via de gemeenschappelijke regeling, samen met Montferland en Duiven, van start gegaan. Straks zullen daar ook de Zevenaarse leerlingen les krijgen in een fraaie accommodatie.

In Zevenaar zelf was de fusie van het openbaar onderwijs, per 1 januari 2005 met Duiven en Westervoort van belang. Er is niet alleen een stap gezet naar een gezonde schaalvergroting, maar eveneens naar nog meer verzelfstandiging van het schoolbestuur. Er kwam eveneens een oplossing voor het ruimtegebrek van de Paulusschool in Giesbeek. Dankzij de medewerking van woningcorporatie Laris kon een deel van de leegstaande Rabobank gehuurd worden. De Nicolaasschool is verhuisd naar een prachtige nieuwbouw in de nabijheid van de Bernard Ruysschool.

Investeringen 2005

In 2005 zijn diverse investeringen tot uitvoering gekomen, zoals onder andere de verbouwing van Bommersheuf, de bouw van jongerencentrum JAZ, uitbreiding van de brandweergarage, aanschaf van communicatiemiddelen brandweer (C2000), diverse rioleringswerken, herinrichting Kostschoollaan, reconstructie kruispunt Platanenlaan/Ringbaan Noord, bermverharding Slenterweg, speelterreinen Giesbeek en restauratie molen de Hoop te Giesbeek.