LEI

Praktijknetwerken Onkruidbestrijding Verhardingen

8 jun 2006
Onderdeel: Plant Research International

Onlangs zijn vier praktijknetwerken gestart om terreinbeheer in Nederland duurzamer te maken. Eén van deze netwerken is gericht op onkruidbestrijding op verhardingen. In een open sfeer wordt binnen dit netwerk naar verbeterslagen gezocht.

Het doel van de netwerken is dat gemeenten en andere grote terreinbeheerders samen met waterschappen, provincie, drinkwaterbedrijven en Wageningen UR gezamenlijk stappen zetten naar duurzamer terreinbeheer. De wijze waarop onkruidbestrijding gedaan wordt op de terreinen, bepaalt voor een groot deel de milieubelasting van het beheer, vandaar dat de netwerken zich vooral concentreren op het terugdringen van deze milieu-effecten. De partijen wisselen kennis uit over zaken als wet- en regelgeving, meerjarenplannen, preventieve maatregelen, kosten en milieu-effecten van methoden, slimme combinaties van methoden en certificering. De voortgang naar duurzamer beheer wordt gemonitord en de beheerders maken gebruik van de registratiemodule www.dtb-registratie.nl. Regelmatig worden excursies en demonstraties georganiseerd.

De netwerken worden in principe voor 3 jaar opgezet. De provincies waarbinnen de netwerken liggen zijn Noord Brabant, Utrecht, Zeeland en Zuid Holland, met elk 10-20 gemeenten en andere terreinbeheerders. Elk netwerk heeft net een startbijeenkomst gehad waarin de beheerders hun wensen kenbaar gemaakt hebben. De netwerken worden gesubsidieerd door het Ministerie van Landbouw, Natuur & Voeding. De overige kosten worden gedragen door de betrokken partijen. Voor algemene informatie over de netwerken kunt u contact opnemen met Corné Kempenaar van Plant Research International. Daarnaast heeft ieder netwerk een trekker: Chris van Dijk (Noord Brabant), Marian Vlaswinkel (Zeeland en Zuid Holland), Elaine Vlaming (Utrecht).