Ministerie van Defensie

08-06-2006 16:45

BESCHADIGDE APACHE IN KANDAHAR VERVANGEN

De beschadigde Apache wordt de C-17 ingereden - Foto: ISAF. De Apache die eerder vorige maand op de vliegbasis Kandahar in Afghanistan beschadigd raakte is deze week vervangen. Een C-17 Globemaster III Transportvliegtuig heeft afgelopen dinsdag een nieuwe gevechtshelikopter op Kandahar afgeleverd. Op de terugvlucht naar Nederland is de gehavende Apache meegenomen.

Deze gevechtshelikopter werd vorige maand op Kandahar Airfield beschadigd door een manoeuvre van een Iljushin-76 vrachtvliegtuig. Het door de NAVO gecharterde vrachtvliegtuig was op weg naar de startbaan, toen het wilde keren in de buurt van een aantal geparkeerde Nederlandse Apaches. Door de backthrust van de straalmotoren werd een ervan omgeblazen en kwam op zijn zijkant te liggen. De omvang van de schade moet nog worden onderzocht.

De Apache gevechtshelikopters van 1 NLD Air Task Force ISAF maken deel uit van de Deployment Task Force, die de komst van Nederlandse grondtroepen in Uruzgan voorbereidt. Ze ondersteunen de ISAF-operatie voor twee jaar.

Jona in de walvis: ruimte genoeg in de C-17 - Foto: ISAF.