Gemeente Amsterdam


Directie Communicatie

Persbericht

Amsterdam Wereldboekenstad 2008

Amsterdam is gekozen tot 'Wereldboekenstad 2008'. De Unesco heeft dit vandaag (donderdag 8 juni) bekendgemaakt. De Stichting Amsterdam Wereldboekenstad gaat in het kader hiervan het ambitieuze programma Amsterdam OPEN BOOK uitvoeren dat grote publieksactiviteiten, zoals een kinderparade, internationale conferenties voor het boekenvak en literair getinte manifestaties voor jong en oud omvat. Bij de voorbereidingen werd het stichtingsbestuur financieel gesteund door de gemeente Amsterdam en het ministerie van OCenW.

Wethouder Gehrels: "Het is een grote eer voor Amsterdam dat wij ons Wereldboekenstad 2008 mogen noemen. Amsterdam is van oudsher een stad van schrijvers en uitgeverijen. Het past in de ambitie van de stad om de culturele kwaliteit internationaal op de kaart te zetten."

Amsterdam heeft, als zetel van grote uitgeefhuizen en drukkerijen, een rijke traditie als boekenstad. Deze traditie is nog springlevend. Het thema Open Book sluit aan bij de traditie om schrijvers en denkers te verwelkomen. Die traditie gaat terug naar Descartes en loopt via Thomas Mann naar Rushdie. Judith Belinfante, voorzitter van de stichting, benadrukt: "Het thema Open Book is een uitnodiging aan alle lezers en schrijvers, uitgevers, boekverkopers en bibliotheken om met een 'open mind' aan dit boekenfestijn deel te nemen."

Bij de voorbereiding van het programma Amsterdam OPEN BOOK heeft de stichting zich weten te verzekeren van een breed draagvlak bij Amsterdamse literaire organisaties, bibliotheken en ook bij uitgevers en boekverkopers.

Amsterdam draagt de titel 'Wereldboekenstad 2008' van 23 april 2008 tot 23 april 2009, volgt Bogotá op dat de titel in 2007 draagt. Naast Amsterdam hadden zich dit jaar Bangkok, Dublin, Havana, Beiroet, Rabat en Sao Paulo kandidaat gesteld. Voorgangers van Amsterdam als Wereldboekenstad waren onder andere Turijn, Montreal en Antwerpen.

Meer informatie vindt u op www.amsterdamwereldboekenstad.nl

Pb-076