Fujifilm


31 Mei 2006

Praktijktest Fujifilm FinePix F30

Ik was erg enthousiast om de nieuwe Fujifilm FinePix F30 uit te proberen. Door diverse internationale testers had de Real Photo techniek al de Dima Innovation Award 2006 toegekend gekregen en de camera zelf ontving recentelijk de Tipa Award Europese compactcamera van het jaar 2006. Zoals meestal het geval is bij prototypes moest ik het ook dit keer doen zonder gebruiksaanwijzing. Gelukkig heeft de camera niet al te veel knoppen en een volledig Nederlandstalig menu. De camera is mooi compact zonder al te klein te worden voor mijn grote handen. Bij het ophalen van de camera gelijk een paar fotos gemaakt om het nieuwe i-Flash systeem te testen. Deze nieuwe manier van flitslicht meten voorkomt uitgebleekte hoofdonderwerpen en zwarte achtergronden. Op de een of andere manier ziet de camera wat het belangrijkst is en regelt daarop de flitsbelichting. Hierna wordt een hogere gevoeligheid gekozen om zo het licht van de achtergrond goed weer te geven. Gelukkig wist men mij te vertellen dat het i-Flash systeem in alle camera standen werkt, dus ook bij zelf instellen van de ISO waarde en bijv. diafragma/sluitertijd en de diverse programmastanden.

Ik moet zeggen dat de resultaten zeer fraai zijn. Zelfs macrofotos met een ver verwijderde achtergrond worden mooi uitgelicht en in balans gebracht met de achtergrond.

Normaal is de voorgrond sterk overbelicht en de achtergrond zwart. Hieronder een fraai voorbeeld van i-Flash en van het zeer laag ruisniveau en de fraaie kleurweergave:

Koffiebekers macro-AF, ISO 400 met flits

Roos door het raam, ISO 200 met flits

Thuis de camera zelf eens wat nader bekeken:

Er zitten weinig knoppen op de camera en de bediening is allemaal vrij logisch. Even een weetje dat de kwaliteit, gevoeligheid en kleur van de foto in te stellen is via de speciale F-knop. In de camera zit een gigantische lithium ion accu die goed moet zijn voor 580 fotos op 1 lading. Ik heb dit niet nagemeten, maar je hebt wel het gevoel dat je bijna onbeperkt door kunt fotograferen met deze camera. Het draaiknopje bovenop voor de diverse fotostanden draait vrij soepel en had van mij wel iets duidelijker mogen inklikken in de diverse standen. Gelukkig is het niet zo dat het vanzelf verdraait maar enige aandacht bij het instellen in nodig. Het kan natuurlijk heel goed dat dit een typisch schoonheidsfoutje van het prototype is en dat de productieversie het niet meer heeft.

Het LCD scherm heeft de nieuwe Fujifilm CV-film. Dit is een door hen uitgevonden laag die op TFT LCD schermen wordt toegepast om te ontspiegelen en een beter zicht bij zonlicht te geven. Bij een direct vergelijk in felle zon met een paar andere digitale cameraatjes valt inderdaad de betere zichtbaarheid op. Later viel trouwens ook nog op dat in het donker het scherm zelfs nog helderder is dan dat van mijn eigen FinePix F11! Er kleeft een klein nadeeltje aan de ontspiegelende coating. Net als bij een fotolijst met matglas is de scherpte indruk van het LCD iets lager. Hierdoor lijkt het soms of de foto niet helemaal scherp is maar bij inzoomen op de genomen foto is te zien dat de scherpte wel degelijk goed is.

Tip: Voor het fotograferen van kritische onderwerpen is het handig om de zoompreview functie aan te zetten. In deze stand zal de camera automatisch sterk inzoomen op het zelf gekozen scherpstelpunt. Met de backtoets heb je dan weer het gehele beeld.

Nieuw voor mij waren de talloze onderwerpprogrammas in de FinePix F30. Zelfs als je de Fotostabilisatiestand niet mee telt dan zijn het er nog steeds 15 stuks! Na wat uitproberen en navraag bij Fujifilm zelf kwam ik er achter dat deze standen veel verder gaan dan alleen maar het simpelweg instellen van een bepaalde sluitertijd- en diafragmacombinatie.

Ik kan alleen maar aanraden om zelf wat te experimenteren met de diverse standen, maar een aantal opvallende zal ik even kort vermelden:


* Natuurlijk licht & flits: Zeer snel achterelkaar worden twee fotos gemaakt. 1 zonder en 1 met flits. Dit is niet alleen handig in de schemering, maar ook in de felle zon of op de wintersport. Bij fel zonlicht/tegenlicht wordt het hoofdonderwerp al snel te donker. De flitsfoto van de F30 is automatisch uitgebalanceerd en geeft zowel de achtergrond als de voorgrond goed weer.

* Museum: Dit is een soort Stealth mode omdat de camera alle hoorbare en zichtbare signalen uitschakelt. De gevoeligheid gaat omhoog en de camera maakt iedere foto zonder flits. Deze stand is natuurlijk ook buiten het museum te gebruiken voor ongedwongen opnamen.

* Sneeuw: Ik zag bij normale fotos niet zoveel effect, maar Fujifilm verzekerde mij dat deze stand de sneeuw helderder maakt en ook afrekent met die lelijke blauwe kleur die je meestal op je wintersportfotos ziet. Deze blauwcorrectie is trouwens ook goed te gebruiken bij het fotograferen in de schaduw.
* Portret: Ik dacht dat hierbij alleen maar een groot diafragma gekozen zou worden, maar het gaat veel verder dan dat. De kleur wordt afgestemd op het fraai weergeven van huidtinten en de algehele beeldscherpte en het contrast wordt verlaagd.
* Sport: De camera kiest niet alleen een snellere sluitertijd en hogere ISO, maar gaat ook automatisch in de High Speed shooting stand met een 2x zo snelle lichtmeting en scherpstelling. Je kunt zelf nog kiezen om ook de continue stand aan te zetten voor snel 3 fotos achter elkaar met 2,2 beelden per sec. Doordat de camera zeer snel reageert (komt door de snelle Real Photo Processor II) zijn de mooiste actiefotos te maken. Onderstaande fotos maakte ik tijdens een Jin Jung Kwan Hapkido stage te Leiden en geven goed weer hoe snel de camera is. De enige beperking is eigenlijk je eigen reactiesnelheid; -> Wat me direct al op viel was de fraaie kleurweergave van de fotos en de juiste belichting. Meestal geeft TL-licht een groenzweem op fotos en zijn ze ook vrij donker. Als voorbeeld hiervan tevens twee groepsfotos genomen op hetzelfde moment met de FinePix F30 en met een Nikon SLR de D70. Beide fotos zijn zonder flits gemaakt bij hoge ISO. Voor wie een ISO fotovergelijkingstest wil zien van de FinePix F30 en deze D70 kan surfen naar een Japanse website waar de F30 net leverbaar is. Ook hier zie je de betere kleurweergave en een laag ruisniveau bij de F30. Let er wel op dat de vergelijking niet echt eerlijk is omdat een SLR een veel grotere CCD heeft en daardoor alleen al minder ruis. Toch kan de F30 het aardig bijbenen of zelfs evenaren!: http://ogre.c.fiw-web.net/review/f30/iso.html

FinePix F30 Auto stand ISO 400

Nikon D70 Autostand ISO 1600


* Macro: Bij deze instelling stelt de camera zich automatisch in op macroscherpstelling van 5-80 centimeter en de kleurverzadiging gaat iets omhoog om mooie volle kleuren te krijgen.
* Onderwater: Deze werkt hetzelfde als de macro stand, maar nu ook met een ingebouwde blauwzweemcorrectie. Met het los verkrijgbare duikhuis kun je tot 40 meter diepte fotograferen en natuurlijk ook filmen. De FinePix F30 kan namelijk TV-beeldvullend filmen met geluid bij 30 beelden per seconde.

* Documenten: Deze stand is speciaal gemaakt voor het kopiëren van teksten. Het contrast en de beeldscherpte wordt verhoogd en het diafragma verkleind om een optimale scherptediepte te verkrijgen. Het leuke is dat deze stand het ook mogelijk maakt om tot 2 meter te fotograferen. Ik heb een testje gedaan met de Zwart/Wit stand van de camera en verkreeg zo een echte harde ouderwetse Zwart/Wit foto met een ongelofelijke scherpte. De andere foto hieronder is gemaakt van een antiek boek dat ik binnen op de tafel wilde vastleggen. De scherpte en kleur zijn zeer goed gekozen door de camera. Afgedrukt op A4 formaat op een Fujifilm minilab bij mij in de buurt liet dit fraai zien. Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik achteraf in de FinePix Viewer de Exif-informatie bekeek en zag dat de foto gemaakt was met ISO 800!

Camera in documentstand + Z/W, ISO 200

Camera in documentstand + ISO 800

ISO 3200

De FinePix F30 is de eerste digitale camera die het mogelijk maakt om te fotograferen met ISO 3200 bij volle resolutie. Nu zal je je net als ik afvragen wat moet ik daarmee? In de praktijk zal het waarschijnlijk niet zo vaak gebruikt worden, maar het is wel prettig dat het er op zit. Zie het maar als de Turbo knop op uw sportwagen, normaal gebruik je het niet maar er zijn van die gevallen dat het de enige optie is die je kunt gebruiken.

Door de toepassing van de nieuwe Super CCD HR VI en de nieuwe Real Photo techniek is de kwaliteit bij álle gevoeligheden verhoogd! Ik zag tot mijn genoegen dat er nu diverse Auto ISO instellingen zijn waarbij de bovengrens op 3200/1600 of 400 ISO is in te stellen. Fotos gemaakt met ISO 400 en 800 laten zich nog goed op groot formaat afdrukken. De fotos gemaakt met ISO 1600 op 13x18 formaat. De ISO 3200 geeft op 10x15 formaat zeer sfeervolle fotos die u anders nooit had kunnen maken. U kunt dan kiezen tussen geen foto of een foto die perfect de sfeer van het moment vastgelegd. Het leuke is dat de ISO 3200 stand niet alleen zonder flits werkt, maar ook met flits. Het flitsbereik wordt hierdoor enorm vergroot van een meter of 4 bij ISO 100 tot wel 20 meter bij ISO 3200. Verder is het zo dat het avond/omgevingslicht veel meer mee gaat spelen in de uiteindelijke foto. Onderstaande voorbeelden geven goed weer wat ik bedoel.

Flitsfoto ISO 400

Zonder flits ISO 3200

Flitsfoto ISO 100

Flitsfoto ISO 3200

Voor nog meer sfeerfotos gemaakt met hoge ISO waarden is het leuk om even te kijken op de website van een fotograaf in Hong Kong die met de F10 en F11 werkt. In beeldkwaliteit zijn deze bijna gelijk aan de FinePix F30. De man heeft een goed oog voor compositie en sfeer en wellicht dat je er wat ideeën op kan doen.

http://www.photo.net/photodb/folder?folder_id=518679

Conclusie:

De FinePix F30 is zijn Europese Camera Award dubbel en dwars waard. De camera maakt fraaie, natuurlijk ogende fotos met een goede kleurechtheid een hoge beeldscherpte. Het viel me zelfs op dat fotos gemaakt in de schaduw accuraat van kleur waren. Een snel vergelijkend testje met mijn huidige FinePix F11 liet zien dat hier wel een lichte blauwzweem aanwezig was. Het inmiddels befaamde lage ruisniveau is bij deze camera nog iets verbeterd en maakt het mogelijk om goede sfeervolle fotos te maken zonder flits. Over flits gesproken, het nieuwe i-Flash systeem zorgt inderdaad voor betere flitsfotos die natuurlijk overkomen. Het nieuwe LCD is zowel in de zon als in het donker goed zichtbaar en behoort tot de betere LCD schermen die ik ken. De camera is opvallend snel. Na het aanzetten kun je bijna direct een foto maken en de ontspanvertraging is dusdanig kort dat zelfs de moeilijkste actiefotos goed te maken zijn.

Tot slot valt nog te vermelden dat de batterij een ongelofelijke levensduur heeft van wel 580 opnamen per lading, daar kan geen konijntje tegen op!

P.S.

Men wist mij te vertellen dat de Fujifilm FinePix F30 ook mee doet in de tijdelijke Niet goed na vakantie omruilgarantie actie zodat u de camera met een gerust hart kunt aanschaffen. Zie www.omruilgarantie.nl voor meer informatie over de actie en http://www.fujifilm.nl/f30 over de technische kant van de camera.

Onderstaande fotos zijn originele opnamen gemaakt met de FinePix F30. Om de kwaliteit het beste te beoordelen raad ik aan om de fotos af te (laten) drukken en ze niet alleen te bekijken op uw monitor.

documentstand_iso800.JPG
Documentstand_ZW_iso200.JPG
F30_rozebloem_iso100_foto_van _Yamada_Japan Hond_iso400.JPG
kat-door_raam_iso3200.JPG
koffiebekers_iso400.JPG

Met vriendelijke groet:

Rob van Keulen, de Vakantiefotograaf.