Gemeente Alphen aan den Rijn

extra beschikbaar voor uitvoering collegeprogramma

College presenteert eerste kadernota: Negen miljoen euro extra beschikbaar voor uitvoering collegeprogramma

(08 juni 2006)

Onderzoek naar de stadspas, eenzaamheid en de Voedselbank, opzetten van dierenwelzijnsbeleid, extra aandacht voor rampenbestrijding en crisisbeheersing, faciliteiten voor startende ondernemers, ontwikkelen van een leerpark, verdere invulling van de eenloket-gedachte en onderzoek naar een multifunctionele accommodatie in de Planetenbuurt. Dat zijn enkele van de voorstellen waarvoor het college incidenteel geld beschikbaar stelt in de Kadernota 2007. Ook de al eerder bekend gemaakte extra middelen voor de Wet maatschappelijke ondersteuning, experimenten met wijkbudgetten, centraal meld- en registratiesysteem en het Masterplan Sport staan in deze kadernota.

Wethouder Paul Schings (financiën) presenteerde vandaag de eerste kadernota van het nieuwe college. Hierin staat een nadere, financiële uitwerking van het collegeprogramma "Samenleven in de complete stad", waarbij het college het accent op sociale samenhang voor de periode 2006-2010 duidelijk sterker aanzet. Aan de (politieke) wensen uit het collegeprogramma zijn nu geldbedragen en dekkingsvoorstellen gekoppeld.

In totaal gaat het om negen miljoen euro waarover het college overeenstemming heeft bereikt. Verder staan in de kadernota de belangrijkste financiële voorstellen en afwijkingen voor 2007. Het is de basis voor de gemeentelijke begroting waarover de gemeenteraad in het najaar spreekt. In juli praat de gemeenteraad over de Kadernota 2007.

Twee lijsten
Het college presenteert in de Kadernota twee lijsten. De eerste lijst bevat de uitwerking van de speerpunten waarvoor in het vastgestelde collegeprogramma extra middelen zijn uitgetrokken. Daarnaast zijn speerpunten opgenomen die de gemeente binnen het reguliere budget kan uitvoeren.

In de tweede lijst staan speerpunten uit het collegeprogramma, waarvoor tijdens de onderhandelingen nog geen extra middelen waren uitgetrokken. Ook staat in deze lijst de financiële verwerking van de besluiten die de gemeenteraad bij het vaststellen van het jaarverslag 2005 heeft genomen.

Het college stelt de gemeenteraad voor alle incidentele voorstellen uit de tweede lijst, optellend tot in totaal 6.255.000, in te willigen. Voor de onderdelen met structurele gevolgen stellen B en W voor deze thans op incidentele basis voor de jaren 2007 tot en met 2010 te honoreren. Dit gaat ten laste van het incidenteel beschikbare budget 2007. Het gaat om een totaal van 2.748.000. Hieraan wordt nadrukkelijk de opdracht verbonden om op zoek te gaan naar structurele dekking voor deze onderwerpen, per 2011 of eerder.

Het totaal van alle voorstellen bedraagt 9.003.000, waarna 567.000 beschikbare ruimte resteert. Het College stelt voor dit bedrag aan de algemene reserve toe te voegen.

Vrijval van reserves
Uitgaven moeten gefinancierd worden. Een belangrijke dekkingsbron die in het collegeprogramma staat, is de mogelijke vrijval van een aantal reserves. Reserves zijn 'spaarpotjes', bestemd voor een specifiek doel. De afgelopen jaren heeft de gemeente veel geld gereserveerd, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd meer nodig. Sommige reserves zijn al drie jaar of langer niet gebruikt of zijn niet meer nodig. Het college stelt de raad voor deze reserves in te zetten voor realisatie van de wensen uit het collegeprogramma.

In totaal gaat het om een bedrag van 9,7 miljoen euro. In het collegeprogramma is afgesproken hiervan 5,9 miljoen in te zetten voor incidentele uitgaven. Het restant van 3,8 miljoen euro gaat naar de algemene reserve. Wanneer in de toekomst geld nodig is voor doelen waarvoor de reserve is 'opgeheven' dan biedt de gemeentelijke begroting voldoende ruimte deze zonder problemen te kunnen financieren. Voor toekomstige doeleinden kunnen uiteraard opnieuw reserves worden aangelegd.

De Kadernota houdt nog geen rekening met mee- en tegenvallers uit de huidige bedrijfsvoering, de meicirculaire van het Rijk en de effecten uit het bestaande beleid voor de begroting 2007. Deze zijn op dit moment namelijk niet bekend. Hierdoor zal de werkelijke structurele ruimte voor de meerjarenbegroting 2007 - 2010 afwijken van het in de Kadernota gepresenteerde meerjarenperspectief. Bij de begrotingsbehandeling presenteert het college het geactualiseerde meerjarenperspectief.

icoon pdf Overzicht lijst 1 en 2