Gemeente Vlaardingen


Beja Kluiters ontvangt hoge onderscheiding
07 juni 2006

Internet/DCO/Pics/Nieuws/AWA_5925.jpg
Beja Kluiters is verguld met haar onderscheiding!

Tijdens het bezoek van Kateryna Joesjtsjenko, de echtgenote van de President van de Republiek Oekraïne, aan Vlaardingen ontving Beja Kluiters de Orde van Vorstin Olga in de derde klasse. Beja Kluiters, voorzitter van de Vlaardingse stichting Spoetnik, ontving in het stadhuis van Vlaardingen de versierselen en de oorkonde die bij deze hoge Oekraïense onderscheiding horen.

Orde van Vorstin Olga
De Orde van Vorstin Olga is ingesteld in 1997, is alleen bestemd voor vrouwen en wordt toegekend voor bijzondere verdiensten op het gebied van bestuur, cultuur, wetenschap, industrie, de samenleving, liefdadigheid en andere publieke activiteiten. Het is de tweede hoge Oekraïense onderscheiding voor Nederland dit jaar. Vorige maand ontving Valery Gergiev, chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de Orde van Vorst Jaroslav de Wijze in de vijfde klasse.

Presidentsvrouw in Vlaardingen
Mevrouw Kateryna Joesjtsjenko, de echtgenote van de Oekraïense president, heeft op 8 juni een werkbezoek gebracht aan Vlaardingen. Vlaardingse kinderen met Oekraïense vlaggetjes verwelkomden haar enthousiast. Ook kreeg ze van twee Oekraïense kinderen in klederdracht het traditionele 'brood en zout' dat staat voor gastvrijheid en vriendschap.

Internet/DCO/Pics/Nieuws/AWA_5817.jpg
De Vlaardingse kinderen waren erg enthousiast.

De first Lady werd op het stadhuis ontvangen door de minister voor Ontwikkelingssamenwerking, mevrouw Agnes van Ardenne, en de burgemeester van Vlaardingen, Tjerk Bruinsma. Er waren hartelijke speeches en ook de stadsdichter droeg een mooi gedicht voor (zie rechterkolom). Mevrouw Joesjtsjenko had vervolgens een ontmoeting met de Oekraïense gemeenschap in Nederland, evenals met vertegenwoordigers van Nederlandse organisaties die actief zijn in Oekraïne.

Internet/DCO/Pics/Nieuws/AWA_5997.jpg
In molen Aeolus kreeg mevrouw Joesjtsjenko klompen, die zij kon waarderen!

Later op de ochtend bezocht de Oekraïense first lady de kinderafdeling van het Vlietlandziekenhuis. Ze sloot haar bezoek aan Vlaardingen af met een korte toeristische tocht door de stad, met rondleidingen in korenmolen Aeolus en het Visserijmuseum, én met een lunch in het Delta Hotel

Stichting Spoetnik
Beja Kluiters is als oprichter en voorzitter van stichting Spoetnik (zie rechterkolom) sinds 1993 actief in en voor Oekraïne. Daarnaast was zij medeoprichter en gedurende tien jaar bestuurslid van Stichting Platform Samenwerking Nederland - Oekraïne, die zich landelijk inzet voor de versterking van de onderlinge betrekkingen tussen Nederland en Oekraïne. In 2003 werd Beja Kluiters al voor haar activiteiten benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Stichting Spoetnik geeft naast het uitvoeren van haar eigen samenwerkingsprojecten steun aan andere Nederlandse organisaties die in Oekraïne actief zijn. In Oekraïne werkt Spoetnik onder andere samen met zes humanitaire organisaties. De stichting onderhoudt eveneens nauwe banden met de Nederlandse en Oekraïense overheid, de Kinderbescherming, het Nederlands Helsinki Comité en diverse Rotaryclubs in Nederland. Via Stichting Spoetnik zijn de eerste contacten gelegd voor het bezoek van mevrouw Joesjtsjenko aan Vlaardingen.

Foto's: Arie Wapenaar