Programma Elektronische Provincies


Geslaagde juristendag bij e-Provincies (9 juni 2006)

Vandaag was er "onder de sterrenhemel" in het ICTU gebouw een bijeenkomst voor juristen van de provincies. De centrale vraag was wat de rol is/kan zijn van de juridische adviseur in het kader van e-dienstverlening, als adviseur én als opdrachtgever.

De juristen kregen zicht op de juridische aspecten rond e-dienstverlening en er was aandacht voor de vraag hoe decentrale wet- en regelgeving op geconsolideerde wijze op het internet moet worden ontsloten.

Het eerste onderwerp werd ingeleid door Koos Ju van e-Provincies, hij verving Henk Vrielink die vanwege ziekte afwezig was. Het ging over "de rol van de juridische adviseur als opdrachtgever en adviseur" . Provincies gaan tal van elektronische diensten afnemen. Voor een deel gemeenschappelijke voorzieningen die door het Rijk worden ontwikkeld, maar ook door partijen in de markt. Daar zitten allerlei haken en ogen aan. De elektronische handtekening is er maar één van. Intern bij de provincie zal aan de juridische afdeling worden gevraagd daarover te adviseren.

Van de rol van adviseur is geen sprake wanneer het bijvoorbeeld gaat om decentrale wet- en regelgeving. In dat geval zorgen de juristen voor de inhoud en zijn opdrachtgever voor de I&A-afdeling om voor een voorziening te zorgen die de inhoud vastlegt, toegankelijk maakt en ontsluit op het internet.

Uit het vragenrondje na afloop van de inleiding bleek dat Flevoland wel al bezig is met de juridische aspecten van de digitale handtekening. Daar zitten de juristen dicht bij de I&A afdeling. In Brabant is men bezig met een pilot op het terrein van subsidies en in Utrecht leeft DigiD, maar het wordt daar nog vooral getrokken door de I&A afdeling.

De eerste presentatie was van Guido Bayens van het ICTU programma Architectuur. Hij besprak de ontwikkelingen op het gebied van e-voorzieningen die het Rijk ontwikkelt en implementeert en waar provincies mee te maken hebben en krijgen.
Lees verder voor zijn presentatie (PPT).

Jeroen Uittenbogaard van het programma Advies Overheid.nl zoomt in op het onderdeel decentrale wet- en regelgeving. Hij ging in op de aanpak van dit onderwerp door provincies.
Lees verder voor zijn presentatie (PPT).

In de middag probeerden de deelnemers zicht te krijgen op wat de juridische consequenties zijn van de verschillende onderwerpen die voor de lunch aan bod zijn gekomen. Zij gingen zij in op de vraag welke aanpak als opdrachtgever nodig is om bijvoorbeeld decentrale wet- en regelgeving op internet te publiceren. Maar er kwamen ook andere onderwerpen aan de orde.

Tenslotte werd de balans opgemaakt: waar moeten de juristen zich meer in verdiepen, wat kunnen zij bereiken door samen te werken en hoe pakken zij dat dan aan. Als vervolg wordt er afgesproken dat er een bijeenkomst wordt georganiseerd over e-formulieren in relatie tot de elektronische handtekening.