Vereniging Nederlandse Gemeenten

vng steunt lijn vrom over umts

Afgelopen dinsdag heeft staatssecretaris Van Geel het zogenaamde Zwitserse onderzoek gepresenteerd en een begeleidende brief hierover aan de Tweede Kamer gestuurd. Van Geel geeft in die brief aan dat wat hem betreft de plaatsing van UMTS vanuit gezondheidsoverwegingen verantwoord is. Verder stelt hij dat de overwegingen met betrekking tot de gezondheidaspecten is voorbehouden aan het ministerie van VROM en niet aan het gemeentelijke bestuur. Daarmee zegt hij feitelijk dat gemeenten geen beleidsruimte hebben, ook niet om zich te beroepen op het voorzorgsbeginsel. Hij spreekt tenslotte de verwachting uit dat de gemeenten op basis van de nieuwe gegevens hun beleid zullen heroverwegen. De VNG steunt die lijn, maar kan nooit garanderen dat alle individuele gemeenten die lijn ook zullen volgen

De VNG spreekt zich niet uit over de juistheid of het acceptabel zijn van onderzoeken over de gezondheidsaspecten van UMTS. De VNG is niet toegerust om dat oordeel te vellen en moet zich verlaten op het oordeel van de erkende instanties zoals het rijk en bijvoorbeeld de Gezondheidsraad. De VNG accepteert dan ook de resultaten van het onderzoek dat er nu ligt.

De VNG is géén voorstander of tegenstander van plaatsing en gaan gemeenten ook niet oproepen om nu tot plaatsing over te gaan. De plaatsing van UMTS is een zaak van het rijk en de mobiele operators. Eerder heeft de VNG het rijk nadrukkelijk verzocht de verantwoording te nemen voor de commotie rondom UMTS en op korte termijn duidelijkheid te geven over de gezondheidsaspecten. Die duidelijkheid ligt er nu en het rijk neemt de verantwoordelijkheid. Het is wat de VNG betreft aan het rijk om de burgers en betrokken gemeenten te overtuigen van de juistheid van het rijksbeleid. Het is niet de verantwoording van de VNG om gemeenten hierop te corrigeren. Gemeenten houden hun eigen bestuurlijke verantwoordelijkheid en de VNG heeft de gemeenten niet aan een touwtje. Of gemeenten die volharden in hun weigering om UMTS te plaatsen zich terecht beroepen op het voorzorgbeginsel is aan het oordeel van VROM. De staatssecretaris zal zijn wettelijke bevoegdheden moeten inzetten om gemeenten te laten conformeren aan het rijksbeleid en eventueel is het laatste oordeel aan de rechter.

Wij zullen onze leden op korte termijn via een ledenbrief informeren over de stand van zaken en het standpunt van de VNG.