Gemeente Arnhem

College van B&W Arnhem akkoord met verplaatsing Bruil naar Koningspleij (06-06-2006)
Asfaltcentrale Bruil in Wageningen verhuist naar het nieuwe industriegebied Koningspleij in Arnhem. Na jarenlang onderhandelen en onderzoeken heeft de provincie Gelderland met de gemeente Wageningen, de gemeente Arnhem en Bruil Ede B.V., overeenstemming bereikt over de verplaatsing van de asfaltfabriek naar Arnhem.

Wethouder Sander van Bodegraven heeft samen met gedeputeerde Theo Peters onderzocht of het nieuw te ontwikkelen industriegebied Koningspleij een geschikte locatie is voor de asfaltcentrale. Met het masterplan Koningspleij/Kleefsewaard als uitgangspunt heeft de gemeente Arnhem, samen met Bruil en de Provincie, uitvoerig naar de mogelijke effecten van de asfaltfabriek gekeken.

De kosten die met de verplaatsing van Bruil gemoeid zijn bedragen bijna 14 miljoen euro. De provincie Gelderland neemt hiervan 7 miljoen euro voor haar rekening. De gemeente Wageningen, het Rijk en Bruil financiëren de andere helft.

Zorgvuldig
Het college van Arnhem heeft voordat het besluit genomen werd een zorgvuldige afweging gemaakt en aanvullende eisen gesteld. Om zich een goed beeld te kunnen vormen van een moderne fabriek is het college samen met verschillende betrokken partijen en milieugroeperingen naar een vergelijkbare asfaltfabriek gegaan. De fabriek die door Bruil in Arnhem geplaatst wordt zal voorzien worden van de meest moderne productietechnieken.

Strenge voorwaarden
De gemeente Arnhem stelt voor het totale gebied van Koningspleij een bestemmingsplan op waarin de vestiging van een asfaltfabriek op een kavel van 3,5 ha mogelijk zal zijn. Voor de komst van de fabriek is een aantal zeer strenge voorwaarden geformuleerd:
- de asfaltfabriek van Bruil moet aan strenge milieu-eisen voldoen,
- de fabriek moet voorzien zijn van de modernste productietechnieken,
- de fabriek zal volledig overdekt (omkast) worden,
- de omkasting moet visueel passen op de locatie Koningspleij. Het vrachtverkeer van en naar de fabriek zal over de A12 en Pleyroute afgewikkeld worden.

Wageningen
De asfaltcentrale in Wageningen staat dicht bij woningen. Al sinds het begin van de jaren 90 speelt de verplaatsing van Bruil uit Wageningen. Bewoners in de directe omgeving van de asfaltfabriek klagen vooral over verkeershinder. Bovendien wil de gemeente Wageningen het havengebied, waar Bruil nu gevestigd is, opnieuw inrichten.

Vervolg
Nu het college van B&W akkoord is met de verplaatsing zullen de gebruikelijke besluitvormingsprocedures gevolgd worden. A.s. maandag zal wethouder Sander van Bodegraven verdere uitleg geven en vragen van de commissie VROM beantwoorden.