Ingezonden persbericht


JOVD steunt Warsaw Gay Pride

De jonge liberalen waken over mensenrechten in Oost-Europa

Den Haag, 8 juni 2006 - De Jongeren Organisatie Vrijheid & Democratie stuurt aanstaande zaterdag 10 juni waarnemers naar de Gay Pride in de Poolse hoofdstad Warschau. De jonge liberalen maken zich ernstig zorgen over het politiek en maatschappelijk klimaat in Oost-Europa, dat homofobie en discriminatie in de hand lijkt te werken. Eens te meer steekt de JOVD met deze actie een lans voor de mensenrechten. De afgevaardigden sluiten zich aan bij een brede internationale delegatie van onder meer Sophie in 't Veld uit de liberale fractie in het Europees Parlement, de Jonge Democraten en de Nederlandse homobelangenorganisatie COC, die zoveel mogelijk mensen oproept aan het evenement deel te nemen.

Deze week kwam het nieuws naar buiten dat de Nederlandse ambassadeur in Estland zijn post verlaat omdat hij en zijn Cubaanse partner veel hebben te lijden onder racisme en homohaat. Het lijkt te passen in een reeks van verontrustende berichten uit het voormalige Oostblok. Onlangs traden overheid en demonstranten gewelddadig op tegen deelnemers aan de Gay Pride in Rusland, vreedzame betogingen in andere Oost-Europese landen als Moldavië konden geen doorgang vinden en in Letland is het homohuwelijk bij grondwet in de ban gedaan. Litouwen lijkt te volgen.

De Gay Pride in Warschau is onderdeel van de Poolse 'Equality Days' en is verworden tot een belangrijke testcase voor de ultraconservatieve regering in Polen. Hoewel het land volwaardig lid is van de Europese Unie en daarmee onze gedeelde normen en waarden onderschrijft, hebben de organisatoren met de nodige tegenwerking te stellen. Vorig jaar werd de demonstratie door de huidige Poolse president Lech Kaczinsky, toen nog burgemeester van Warschau, zonder enige rechtsgrond verboden. Dit jaar hebben nationalistische groeperingen toestemming gekregen voor een tegendemonstratie. Heel Europa kijkt lijdzaam toe hoe een coalitie van populisten en fundamentalistische katholieken xenofobie en extremisme in Polen aanwakkert. Als de overheid dit weekeinde niet instaat voor een vreedzaam en ongestoord verloop van de Gay Pride, zal de Europese Unie maatregelen moeten treffen.

De JOVD neemt het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens ter hand en roept de Nederlandse regering en de Europese Commissie op hetzelfde te doen. Zij schrijft daartoe samen met gelijkgestemden aanstaande maandag een open brief aan minister-president Balkenende, voorzitter van de Europese Commissie Barroso en voorzitter van de Europese Raad Schüssel. De brief eist dat allen openlijk hun zorg uitspreken over de verankering van onze meest waardevolle mensenrechten in de Oost-Europese samenlevingen en collegae die het daarmee niet zo nauw nemen tot de orde roepen. JOVD Vice-voorzitter Jasper Honkoop: "We schreeuwen hoog van de daken dat de Europese Unie niet alleen een economisch project is, maar ook een samenleving van gedeelde waarden. Nu is het tijd om dat te bewijzen." De Nationale Jeugdraad schaart zich met een volmondige steunbetuiging achter de JOVD-missie.

Ingezonden persbericht