FNV Recreatie sluit akkoord CAO Recreatie

Fnv horecabond

FNV Recreatie sluit akkoord CAO Recreatie

FNV Recreatie, de grootste vakbond in de Recreatie, heeft vandaag, donderdag 8 juni 2006 een akkoord bereikt over een nieuwe CAO in de Recreatie. Deze nieuwe CAO loopt van 1 juli 2006 tot 1 juli 2008 en is van toepassing op de 30.000 werknemers werkzaam bij een van de ruim 4.000 bedrijven in de Verblijfsrecreatie, Zweminrichtingen en Buitensportbedrijven. Denk hierbij aan bedrijven als Center Parcs, Landal Greenparks, De Roompot, Centrum voor Groepsaccommodaties en Sportfondsenbad Nederland. Attractieparken vallen niet onder deze CAO.
FNV Recreatie is tevreden met het bereikte resultaat, omdat dit het hoogst haalbare was.

Op hoofdlijnen zijn tussen FNV Recreatie, CNV Bedrijvenbond en ABVA/KABO enerzijds en werkgeversorganisatie RECRON anderzijds de volgende afspraken gemaakt: 10)- loonsverhoging van in totaal 3,75% in 2006 en 2007. Tevens wordt een studie verricht naar het wijzigen van het systeem van jeugdlonen;
11)- de betaling van vakbondscontributie zal fiscaal gefaciliteerd worden door de werkgever;
12)- het aantal leerwerkplaatsen wordt met 300 uitgebreid; 13)- verlenging van het 70% doorbetaald zorgverlof van 10 naar 15 dagen, waarvan de eerste 5 dagen 100%;
14)- afspraken vanuit het Arboconvenant zullen gecontinueerd worden en er wordt een arbocatalogus opgesteld;
15)- er wordt een leeftijdsbewust personeelsbeleid ontwikkeld; 16)- er zullen onderzoeken verricht worden naar 1. de effecten van de WIA en 2. de behoefte aan een levensloopregeling.

De 30.000 werknemers in de Verblijfsrecreatie (kampeerterreinen, bungalowparken, groepsaccommodaties), Zweminrichtingen en Buitensportbedrijven bestaan voor 75% uit part-timers. Bijna de helft doet dit werk tijdelijk, slechts 40% verdient de kost met werken in de recreatie. 60% is vrouw en 25% is jonger dan 20 jaar.

Het gaat hier om een eindresultaat waarvan de tekst nog uitgeschreven dient te worden. Tevens dienen de leden van FNV Recreatie nog in te stemmen.


Noot voor de redactie (

FNV