Gemeente Leeuwarden


Afvalstoffenheffing duur door hoge verwerkingskosten

Bron: gemeente Leeuwarden (08-06-2006) De gemeente Leeuwarden betaalt ruim EUR 1 miljoen meer voor de verwerking van afval in vergelijking met Venlo en Alkmaar. Om de afvalverwerking kostendekkend te houden is de afvalstoffenheffing in Leeuwarden hoger dan in andere gemeenten. De afvalverwerking is vooral duur vanwege het hoge serviceniveau en het lage scheidingspercentage.

De gemeenteraad heeft onderzoeksbureau Jacques Necker de hoogte van de afvalstoffenheffing laten vergelijken met Alkmaar en Venlo. De onderzoekers wijzen vier oorzaken aan voor de hoge afvalstoffenheffing.

De inzameling van afval in Leeuwarden is duur vanwege een hoog voorzieningenniveau. In Leeuwarden wordt het grof huisvuil gratis opgehaald en er wordt vaker in de hoogbouw afval ingezameld. Leeuwarden betaalt EUR 3 miljoen voor de afvalinzameling, terwijl Venlo EUR 1,4 miljoen betaalt.

Omdat inwoners van Leeuwarden hun grofvuil gratis kunnen laten ophalen, wordt het afval slecht gescheiden. Het lage scheidingspercentage zorgt voor hogere verwerkingskosten. Venlo betaalt EUR 5 ton minder voor de verwerking van 10.000 ton meer afval per jaar. Verder vormt het solidariteitsprincipe, waardoor Leeuwarden meebetaalt aan de kosten van de Wadden, een verklaring voor de hoogte van de tarieven van Afvalsturing Friesland.

Door de sociaal zwakke structuur van Leeuwarden zijn er veel huishoudens die recht hebben op kwijtschelding van de afvalstoffenheffing. Om kostendekkend te kunnen werken, betalen de andere huishoudens een hoger tarief. Het oninbare bedrag is in Leeuwarden 12 % hoger dan in Venlo en zelfs 7,7 keer hoger dan in Alkmaar.

De commissie Bestuur en Middelen bespreekt de onderzoeksresultaten in haar vergadering op 21 juni.