Gemeente Wormerland


Koetserstraat 3
1531 NX Wormer
Postbus 20
1530 AA Wormer
Tel: 075 - 642 90 00
Fax: 075 - 642 91 00

De dorpsstraat in beweging

08 juni 2006
We krijgen regelmatig vragen en opmerkingen over de Dorpsstraat in Wormer. Er wordt te hard gereden. "Kunnen er geen drempels komen in het deel na de Beschuitstorenstraat? De stoepen verzakken doordat er autos op parkeren. Als ik mijn auto niet half op de stoep parkeer, is er kans op schade door de smalle weg. In dit stuk hopen wij helderheid te geven over de situatie op de Dorpsstraat.

Snelheid
Het deel van de Dorpsstraat vanaf de rotonde op de Zandweg tot de Beschuitstorenstraat is 30km weg. Vanaf de Beschuitstorenstraat richting Jisp is 50km weg. Vanuit het Rijk zijn verplichtingen opgelegd hoe een 30km en een 50km weg moeten worden ingericht. Op een 30 km weg moeten snelheidsremmende maatregelen worden getroffen zoals drempels, slingerbewegingen in de weg e.d. Op een 50km weg moet het langzame verkeer (voetgangers, fietsers) bijvoorbeeld worden gescheiden van het snelle verkeer (autos). Fietser mogen dan bijvoorbeeld niet op de rijweg rijden, er moeten vrijliggende of aparte fietspaden/-stroken komen. De Dorpsstraat is een oude weg en is niet aangelegd op basis van de huidige eisen en wensen. Een goede inrichting voor de huidige situatie is dan ook geen gemakkelijke zaak. Er moet rekening worden gehouden met wettelijke verplichtingen, wensen vanuit het openbaar vervoer, nood- en hulpdiensten, snelheid, doorstroming, etc.

Dit jaar wordt een begin gemaakt met het opstellen van een verkeers- en vervoersplan voor de gehele gemeente. Hierin wordt ook bekeken wat er in de toekomst met de Dorpsstraat moet gebeuren. Ervaringen met de tot nu toe getroffen maatregelen worden daarin meegenomen.

Op verzoek van Baloe heeft Verenigde VerkeersVeiligheidsorganisatie 3VO de huidige situatie voor Baloe bekeken. 3VO geeft aan, dat het niet nodig is aanvullende maatregelen in te zetten. De verkeerssituatie wordt daardoor niet veiliger.

Parkeren

Een aantal maanden geleden zijn de stoepen langs de Dorpsstraat geheel vernieuwd. Dit heeft ongeveer 250.000 gekost.Het is niet toegestaan om op de stoep te parkeren, toch gebeurt dit vaak. De stoepen verzakken hierdoor weer. Het college van B&W heeft daarom besloten officiële parkeervakken te laten uitzetten op de Dorpsstraat in combinatie met een verkeersbesluit dat er voor zorgt dat er alleen in de parkeervakken mag worden geparkeerd. De precieze locatie van de parkeervakken wordt nog bekeken door een deskundig bureau. Het verkeersbesluit wordt te zijner tijd gepubliceerd en doorloopt de standaard procedure waarin belanghebbende zienswijzen kenbaar kunnen maken en bezwaar kunnen indienen. Deze procedure kost natuurlijk tijd. De uitvoering staat daarom, mede vanwege de zomervakantie, gepland voor het laatste kwartaal van dit jaar. Als de parkeervakken zijn aangebracht, gaat de politie handhavend optreden.

Verkeersdruk in de kernen

Er komen bij de gemeente ook regelmatig vragen en opmerkingen binnen over te hard rijden en te veel verkeer in de kernen Jisp, Oostknollendam, Spijkerboor en Neck. Het probleem wordt dus regelmatig gesignaleerd maar niemand weet hoe groot het probleem werkelijk is. Met alle contactcommissies is daarom dit voorjaar afgesproken, dat de gemeente twee keer per jaar gaat tellen, zowel op te hard rijden als op het aantal voertuigen. Op basis van deze objectieve gegevens wordt in overleg met de contactcommissies bekeken of er maatregelen nodig zijn en zo ja, welke.

Tot voor kort was het landelijke beleid zo, dat er in 30km gebieden niet werd gehandhaafd. De inrichting moest de gewenste snelheid afdwingen. Het Rijk is hierop teruggekomen. Ook in 30km gebieden mag handhavend worden opgetreden. De gemeente Wormerland heeft in het overleg dat zij met de politie heeft, besproken dat zij het wenselijk vindt, dat ook in de 30km gebieden wordt gehandhaafd. De politie pakt dit op.