Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwe Grond
Internationaal festival voor performance, live art, beeldende kunst, politiek en samenleving. Do 8 t/m zo 11 juni op landgoed De Horst in Driebergen.

Landgoed De Horst in Driebergen is van donderdag 8 juni tot en met zondag 11 juni de ontmoetingsplek voor een nieuwe generatie Europese theatermakers en kunstenaars. In een omgeving van 23 hectaren groen wisselen zij ideeën uit en presenteren zij zich in een tentoonstelling, met voorstellingen, performances en multimedia presentaties.

Nieuwe Grond is een nieuw internationaal festival dat de meest recente ontwikkelingen op het gebied van performance, live art, beeldende kunst presenteert tegen de achtergrond van politiek en samenleving. Drie Nederlandse premières van de theatergezelschappen Tri-boo, Reckless Sleepers en Artus, een performance van de Japanse Sachiko Abe, een presentatie door Lotte van den Berg over haar nieuwste voorstelling. Maar ook lezingen door o.a. George Lawson, Rick van der Ploeg en Hedy D'Ancona. Onderscheidend onderdeel van het festival is een intensief programma met traingen door de aanwezige regisseurs: Gábor Goda (Artus), Mole Wetherell (Reckless Sleepers), Tri-boo, Lotte van den Berg en Jeroen Kriek.

theater/performance/live art: visuele composities die de geest doen waaien Twee Nederlandse en drie buitenlandse theatergezelschappen zijn te gast. Geen alledaagse voorstellingen maar bijzondere, multidisciplinaire producties op het breukvlak van theater, performance, film en live-art. Het Hongaarse gezelschap Artus neemt je mee in het Don Quichote Mausoleum, een expositie, concert, theatervoorstelling en dansperformance tegelijkertijd. Het Gob Squad Arts Collective voert je door de straten van Berlijn, terwijl Reckless Sleepers je uitnodigt op een feestmaal. Niet zomaar een feestmaal, maar een laatste (feest)maal. Een voorstelling die je door zijn bijzondere en intrigerende karakter nog lang bijblijft. Het Italiaanse gezelschap Tri-Boo was in 2005 een van de publieksfavorieten tijdens het festival Explosive! In het Duitse Bremen. De andere hit van het festival was Die Jungen Leute van de Utrechtse regisseur Jeroen Kriek. In de komende jaren ontwikkelt Jeroen Kriek een aantal voorstellingen onder de titel: The Young Ones.Tijdens Nieuwe Grond zijn van Jeroen Kriek twee voorstellingen uit de serie de Young Ones te zien; Die Jungen Leute en Van de Frisse. In Die Jungen Leute delen zes jonge Duitsers een verloederd studentenhuis met vijf slaapkamers en een ranzig toilet. Gezamenlijk slijten ze hun jonge jaren in Das Kollektive: ze leven met elkaars stank, elkaars ochtendhumeur en ideële overtuigingen en slapen met elkaars ex-en. Tot Bart Aus Holland, een Nederlandse toerist, onuitgenodigd verschijnt. Onmiddellijk zet deze buitenstaander alle verhoudingen op scherp en veroorzaakt een tragi-komische botsing van culturen. De andere voorstelling van Jeroen Kriek, Van de Frisse, speelt zich ook af in een studentenhuis en gaat over de culturele identiteit van Nederland. Maar dan gezien door de ogen van een buitenlander. Over corpsballen cultuur en een visioen van de toekomst. Theatermaakster Lotte van den Berg tenslotte, laat op Nieuwe Grond een voorproefje van haar nieuwste voorstelling zien die ze maakt met studenten van de Amsterdamse mimeopleiding.

trainingen
Een belangrijk en onderscheidend onderdeel van het festival is een intensief trainingsprogramma voor jonge makers en studenten door internationale theatermakers en kunstenaars. Iedere festivaldag begint met een fysieke training. Rond het middaguur starten de workshops die verzorgd worden door de aanwezige nationale en internationale regisseurs. Gábor Goda van het Hongaarse gezelschap Artus geeft de workshop 'Visual and Movement Haikus' waarin de vraag centraal staat hoe het personage van de acteur gestalte krijgt tijdens een optreden. Mole Wetherell, artistiek leider van Reckless Sleepers, neemt de deelnemers in zijn workshop 'Trial' mee in de door de organisatie gebruikte maakprocessen van de afgelopen tien jaar. Hij richt zich op het succes van het observatieproces dat ter inspiratie en ontwikkeling dient bij het creatieve schrijfproces en de fysieke interpretatie van voorstellingen. Jeroen Kriek geeft een workshop voor acteurs waarin ter voorbereiding op een performance fysieke training, meditatie en lichamelijk training centraal staan. Ook Tri-boo geeft een intensieve workshop over fysiek theater, training, ritme, hoe ga je om met ruimte, aandacht, concentratie en beleving van de ander. Lotte van den Berg tenslotte geeft een mime spelworkshop geïnspireerd door fysieke handicaps. Niet de onmogelijkheden maar de mogelijkheden van het onvolmaakte lichaam staan hierin centraal.

lezingen/debatten
Het programma met lezingen en debatten jaagt de dialoog aan tussen de beleidsmakers, de kunst- en cultuurmanagers en kunstenaars van de toekomst. Met een kritische en realistische blik wordt er gekeken naar de maatschappelijke, politieke en economische rol van kunst. George Lawson, oud cultuurambtenaar OCenW, geeft zijn uitzonderlijke visie op het samengaan van kunst, beleid en actuele trends in de Europese samenlevingen. In de lezingen van Rick van der Ploeg en Hedy d'Ancona, respectievelijk oud-staatssecretaris Cultuur en minister OCenW, staat de vraag centraal wat de rol van kunst in politiek kan zijn. De lezingen krijgen een populair-wetenschappelijk karakter; ook voor een niet ingevoerd publiek zijn ze aantrekkelijk om bij te wonen.

beeldende kunst
Het letterlijke rustpunt in het festival vormt de tentoonstelling Silence! die plaats vindt in verschillende kamers van de prachtige villa op het landgoed. Geïnspireerd door de klassieker 4'33" van John Cage zijn acht kunstenaars bijeen gezocht die reflecteren op het bestaan of nut van 'stilte'. Zoals kleur niet bestaat zonder licht, zo lijkt stilte niet te bestaan zonder haar tegenhanger geluid of beweging. De kunstwerken tonen diverse aspecten van het begrip 'stilte'. Roman Ondák (Slowakije, 1966) geeft een tegendraadse invulling van 'één minuut stilte'. Alicia Framis (Spanje, 1967) bevriest in haar film 'Secret Strike' alle medewerkers in het hoofdkantoor van een Nederlandse bank. Iepe B.T. Rubingh (Nederland/Duitsland, 1974) legt in een performance het drukste kruispunt in Tokio stil. Andere werken leggen de nadruk op een mentale stilte. De slapende mensen in Yeb Wiersma's (Nederland, 1973) portretten lijken verre reizen te maken in de boeken op hun schoot. Matthijs Bosman (Nederland, 1976) creëert een herinnering door bezoekers onder hypnose te brengen. De Japanse kunstenares Sachiko Abe (1975) trekt zich terug op zolder en knipt daar in een uiterst serene rust flinterdunne stroken van hagelwit papier. De hele dag herhaalt zij deze dwangmatige handeling waardoor de ruimte langzaam verdwijnt onder de papiersnippers. Sachiko Abe is voor het eerst in Nederland te zien. Sanja Medic (Servië, 1974) broedt op een nieuw werk waarin ze met behulp van collagetechnieken de tijd probeert te tartten en Nathalie Bruys (Nederland, 1975) pikt signalen op uit de wereld(ether) om deze vervolgens in een kunstwerk te vertalen. De tentoonstelling is samengesteld door curator Nanda Janssen (Nederland, 1974).

Vrede van Utrecht
Het festival Nieuwe Grond is een initiatief van Vrede van Utrecht, een organisatie die culturele activiteiten in stad en provincie Utrecht organiseert: theater, muziek, film, tentoonstellingen, lezingen en debatten. Rode draad in het nationale en internationale programma is de relatie tussen cultuur en actuele maatschappelijk thema's als oorlog en vrede, conflict en dialoog. Deze maatschappelijke oriëntatie maakt Vrede van Utrecht tot een in Nederland unieke culturele manifestatie. Vrede van Utrecht is een gezamenlijk initiatief van gemeente en provincie Utrecht.

Nieuwe Grond / Vrede van Utrecht
www.nieuwegrond.com / www.vredevanutrecht.nl
meer informatie: Petra Orthel / Marieke Kruithof / Moniek Janssen communicatie@vredevanutrecht.nl

T. 030 230 38 62

Nieuwe Grond
Internationaal festival voor performance, live art, beeldende kunst, politiek en samenleving. Do 8 t/m zo 11 juni op landgoed De Horst in Driebergen.

Landgoed De Horst in Driebergen is van donderdag 8 juni tot en met zondag 11 juni ontmoetingsplek voor een nieuwe generatie Europese theatermakers en kunstenaars. In een omgeving van 23 hectaren groen wisselen zij ideeën uit en presenteren zij zich in een tentoonstelling, met voorstellingen, performances en multimedia presentaties.

Nieuwe Grond is een nieuw internationaal festival dat de meest recente ontwikkelingen op het gebied van performance, live art en beeldende kunst presenteert tegen de achtergrond van politiek en samenleving. Donderdag 8 tot en met zondag 11 juni vindt de eerste editie van het festival plaats op Landgoed de Horst in Driebergen.

POLITICS AND SOCIETY
In de lezingen zal de vraag centraal staan wat de rol van kunst in politiek kan zijn en wat de rol van politici is in het genereren van kunsten die voorzien in de behoeftes van de diverse hedendaagse samenlevingen die Europa rijk is. Hoever gaat de verantwoordelijkheid van de politiek om de kloof tussen kunst en samenleving te overbruggen? En waarin ligt hier de uitdaging voor de kunstenaar? De lezingen zullen worden gehouden door Rick van der Ploeg, George Lawson en Hedy d' Ancona. Enkele kunstenaars zullen reageren op deze lezingen.

GEORGE LAWSON/ Vrijdag 9 juni 13.00 uur
George Lawson zal nader in gaan op de mogelijkheden om de kloof tussen kunst en politiek te slechten. Welke rol is hier weggelegd voor een internationaal cultuurbeleid? Welke politieke keuzes zouden gemaakt moeten worden om daadwerkelijk de weg vrij te maken voor open internationale uitwisseling? George Lawson is voormalig cultureel attaché op de Nederlandse ambassade in Berlijn. Hij werkte geruime tijd op het ministerie van cultuur als hoofd van het kunstdepartement waar hij verantwoordelijk was voor het ontwikkelen en het implementeren van het culturele beleid. Momenteel is Lawson directeur van SICA (St. Internationale Culturele Activiteiten).

HEDY D'ANCONA / Zaterdag 10 juni 13.00 uur
MODER ATOR: YOERI ALBRECHT
Hedy d' Ancona blikt terug en bekijkt hoever de verantwoordelijkheid gaat van beleidsmakers en politici om de afstand tussen kunst en samenleving te overbruggen in Europa. En waarin ligt hier de uitdaging voor de kunstenaar? En wíl de kunstenaar zich in zijn werk ook verhouden tot die samenleving. In welke vorm zien we dat nu gebeuren en wat is wenselijk? Hedy d'Ancona is voormalig minister Volksgezondheid, Welzijn en Cultuur en oud europarlementariër. Momenteel leidt d'Ancona de commissie die onderzoekt op welke manier de betekenis van het rijksgesubsidieerde aanbod aan toneel, muziek en dans kan worden versterkt.

RICK VAN DER PLOEG / Zondag 11 juni 13.00 uur
MODERATOR: HARRY STARREN
Rick van der Ploeg zal in zijn lezing terugkijken op zijn geformuleerde beleid. Waar zijn nieuwe en voorheen onmogelijk geachte partnerships ontstaan? Waar liggen de kansen en wat zijn de haken en ogen van een op de actualiteit toegesneden strategie? Maar ook, wat waren de dilemma's bij de formulering van het beleid? Rick van der Ploeg is oud staatssecretaris Onderwijs Cultuur en Wetenschappen. Momenteel is Van der Ploeg ondermeer werkzaam als professor economie aan de European University Institute, in Florence en aan de universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij lid van het UNESCO World Heritage Committee.

Theater, beeldende kunst en trainingen
Naast de lezingen zijn er onder meer drie Nederlandse premières van de theatergezelschappen Tri-boo, Reckless Sleepers en Artus, een performance van de Japanse Sachiko Abe en een presentatie door Lotte van den Berg over haar nieuwste voorstelling. Onderscheidend onderdeel van het festival is een intensief trainingsprogramma met workshops door de aanwezige regisseurs: Gábor Goda (Artus), Mole Wetherell (Reckless Sleepers), Tri-boo, Lotte van den Berg en Jeroen Kriek. Locatie
In de bossen van Driebergen, op 15 km afstand van Utrecht, ligt Landgoed De Horst/ De Horst 1/ 3971 KR Driebergen Er rijdt een festivalbus tussen Utrecht en Driebergen die bezoekers naar het festival brengt en weer terug. Kijk voor meer informatie over vertrektijden en plaatsen op nieuwegrond.com, ook voor route info met auto of openbaar vervoer.

Kaartverkoop voorstellingen en lezingen
Tot woensdag 7 juni zijn kaarten voor voorstellingen en lezingen (E 10/ E 8 studenten) te koop bij de kassa van filmtheater 't Hoogt, kijk op www.hoogt.nl voor de openingstijden van de kassa. Reserveren kan via de Vrede van Utrecht: 030-2303862 of Nieuwegrond@vredevanutrecht.nl. Tijdens het festival is er een kassa op het terrein, geopend van 10.00 tot 23.00 uur.

Nieuwe Grond / Vrede van Utrecht
www.nieuwegrond.com / www.vredevanutrecht.nl
meer informatie: Petra Orthel / Marieke Kruithof/ Moniek Janssen communicatie@vredevanutrecht.nl

T. 030 230 38 62


---- --