Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

KIEV IN DE NIEUWE KERK
Bijzondere collectie schilderijen even in Nederland

Ter gelegenheid van het aanstaande officiële bezoek van de President van Oekraïne op 7 en 8 juni a.s. organiseert De Nieuwe Kerk een tentoonstelling met schilderijen uit de bijzondere collectie 19de-eeuwse Oekraïense kunst van het Nationale Kunst Museum van de Oekraïne in Kiev. Op uitnodiging van het ministerie van Buitenlandse Zaken is een delegatie van De Nieuwe Kerk naar Kiev gereisd om de tentoonstelling samen te stellen. Deze tentoonstelling met ruim vijftig schilderijen is van 25 mei t/m 9 juli 2006 te zien in Amsterdam.

De President van Oekraine, de heer Viktor Joesjtsjenko zal op 8 juni een bezoek aan de KIEV-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk brengen.

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door de Founders van De Nieuwe Kerk, Fortis Bank en Buhrmann NV, de hoofdsponsors KPMG en Getronics PinkRoccade en is een coproductie met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor meer informatie en beeldmateriaal:

De Nieuwe Kerk
Noepy Testa, Wieke van Veggel
Afdeling Communicatie, Educatie & Marketing
T : 020-626 81 68
F : 020-622 66 49
E : pressoffice@nieuwekerk.nl

18 mei 2006


---- --
Uitnodiging persvoorbezichtiging

Het bestuur en de directeur van de Nationale Stichting De Nieuwe Kerk hebben het genoegen u uit te nodigen voor de persvoorbezichtiging van de tentoonstelling

KIEV

19de-eeuwse meesterwerken

uit het National Art Museum of Ukraine

op woensdag 24 mei 2006 om 15.00 uur in De Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam.

R.S.V.P. via pressoffice@nieuwekerk.nl of 020-6268168 vóór 19 mei 2006.

Deze uitnodiging bij de ingang van De Nieuwe Kerk, ingang Damzijde, tonen.

De tentoonstelling is te zien vanaf 25 mei t/m 9 juli 2006

Publieksinformatie:

De Nieuwe Kerk
Dam Amsterdam
www.nieuwekerk.nl
Informatielijn: 020-638 69 09
dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur
gesloten op 8 juni


---- --
KIEV IN DE NIEUWE KERK
19de-eeuwse meesterwerken uit het National Art Museum of Ukraine

De Nieuwe Kerk in Amsterdam presenteert vanaf 25 mei een bijzondere selectie van ruim vijftig 19de- en vroeg 20ste- eeuwse schilderijen uit het National Art Museum of Ukraine. De keuze is gemaakt door Jan Hein Sassen, eerder werkzaam als conservator van het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij was ook verantwoordelijk voor de tentoonstelling 'Stad & Land' met 19de-eeuwse meesterwerken uit het Stedelijk Museum, die in 2003 in De Nieuwe Kerk te zien was.

Voor de beeldende kunst van Oekraïne zijn de 19de en de vroeg 20ste eeuw van groot belang geweest. Deze 'Gouden Eeuw van de Oekraïne' heeft bekende kunstenaars voortgebracht, die enorm productief waren en in een grote diversiteit aan stijlen werkten. Net als in de andere Europese landen wordt deze periode gekenmerkt door grote sociale en politieke veranderingen en vooruitgang op wetenschappelijk en technisch gebied. We zien die grote veranderingen dan ook terug in de kunst uit deze tijd. In de tentoonstelling is bovendien het groeiende nationalisme van de 19de eeuw goed te volgen.

De Nieuwe Kerk toont schilderijen en aquarellen van de bekendste Oekraïense kunstenaars uit de 19de en de vroeg 20ste eeuw. Landschappen, portretten en het volksleven zijn hun belangrijkste onderwerpen. Hoogtepunten zijn de werken van de schilders Repin, Murashko en Levchenko en het monumentale werk De Bruid van de schilder Krychevsky.

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door Founders van De Nieuwe Kerk, Fortis Bank en Buhrmann NV, de hoofdsponsors Getronics PinkRoccade en KPMG, en is een coproductie met het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer informatie:

De Nieuwe Kerk

Communicatie & Educatie

Noepy Testa, Wieke van Veggel

T: 020 626 81 68

F: 020 622 66 49

E: pressoffice@nieuwekerk.nl
I: www.nieuwekerk.nl


---- --
Factsheet

Titel tentoonstelling KIEV, 19de- eeuwse meesterwerken uit het National Art Museum of Ukraine

Datum 25 mei t/m 9 juli 2006

Locatie De Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam

Open Iedere dag van 10 tot 17 uur
8 juni gesloten

Publieksinformatie Informatielijn 020-638 69 09

Internet www.nieuwekerk.nl

Persconferentie 24 mei, 15.00 uur. Aanmelden via pressoffice@nieuwekerk.nl

Beeldmateriaal voor pers Beschikbaar via de website van De Nieuwe Kerk in hoge en lage resolutie: www.nieuwekerk.nl/pers

Toegang E 3
CJP, Stadspas en groepen ? 15 personen: E 2,60 Museumkaart: gratis
Kinderen tot 6 jaar en Vrienden van De Nieuwe Kerk: gratis

Samenvatting De Nieuwe Kerk in Amsterdam presenteert vanaf 25 mei een bijzondere selectie van ruim vijftig 19de- en vroeg 20ste- eeuwse schilderijen uit het National Art Museum of Ukraine. De keuze is gemaakt door Jan Hein Sassen, eerder werkzaam als conservator van het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij was ook verantwoordelijk voor de tentoonstelling 'Stad & Land' met 19de-eeuwse meesterwerken uit het Stedelijk Museum Amsterdam, die in 2003 in De Nieuwe Kerk te zien was.

Organisatie De tentoonstelling is een coproductie van De Nieuwe Kerk met het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en het National Art Museum of Ukraine.

Sponsors De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door de Founders van De Nieuwe Kerk: Fortis Bank en Buhrmann NV; en de hoofdsponsors: Getronics PinkRoccade en KPMG.

Kiev Magazine Bij de tentoonstelling verschijnt een magazine met een korte inleiding en een selectie van ca. 25 werken met toelichting. Volledig in kleur geïllustreerd, 25 pagina's. Nederlandse/Engelse editie. Geschreven door Karin Verboeket. Uitgegeven door Stichting Winkel De Nieuwe Kerk. Prijs: E 5,-

Rondleidingen en groepen Groepsbezoek en zelf rondleiden is mogelijk na aanmelding. U kunt ook een van de professionele rondleiders van De Nieuwe Kerk boeken. Aanmelding en boeking via: 020-626 81 68 of rondleidingen@nieuwekerk.nl

Openbaar vervoer De Nieuwe Kerk ligt aan de Dam op 10 minuten loopafstand van het Centraal Station. Alle trams vanaf CS behalve lijn 26, hebben een halte 'Dam'.

Parkeren Parkeergarages bij het Centraal Station, naast de Bijenkorf en op de Nieuwezijds Kolk. Zie ook www.parkeren.amsterdam.nl

Meer informatie:

De Nieuwe Kerk

Communicatie & Educatie

Noepy Testa, Wieke van Veggel

T: 020 626 81 68

F: 020 622 66 49

E: pressoffice@nieuwekerk.nl
I: www.nieuwekerk.nl


---- --