Gemeente Weert

Persbericht
26 mei 2006

Verpakkingen en biomassa onderwerpen Limburgse afvalconferentie in Weert

De vereniging Afvalsamenwerking Limburg organiseert op 8 juni de Afvalconferentie 2006. Op de agenda staan twee zeer actuele onderwerpen, namelijk "Onderhandelingen verpakkingen op of van slot" (ochtendthema) en "Biomassa geeft energie" (middagthema). De conferentie vindt plaats in het Munttheater in Weert. Het programma staat onder dagvoorzitterschap van Rob van Gijzel.

Zijn opgave voor die dag is om kansen inzichtelijk te maken en knelpunten, belemmeringen en blokkades bloot te leggen.

Ochtendthema: verpakkingen
Met ingang van 1 januari 2006 zijn producenten en importeurs verantwoordelijk voor het inzamelen en verwerken van alle verpakkingsafval. Dit wil zeggen dat in de productprijs in de winkel ook de kosten zijn opgenomen voor het verwijderen van verpakkingsafval. Tot 1 januari was dit een verantwoordelijkheid van de gemeenten en waren de kosten onderdeel van de afvalstoffenheffing in gemeenten. Logisch is daarbij dat de gemeentelijke afvalstoffenheffing kan dalen als dit effectief wordt geregeld. Als dit niet effectief wordt geregeld bestaat de kans op "dubbel" betalen. De Nederlandse gemeenten en producenten zijn het nog flink oneens met elkaar. Wethouder Wim Hazeu van Maastricht maakt onderdeel uit van het onderhandelingsteam van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en geeft inzicht in de problematiek en de voortgang van de onderhandelingen. Op deze afvalconferentie wordt niet alleen inzicht gegeven in de problematiek en de laatste ontwikkelingen maar wordt ook gezocht naar een aanpak om uit de impasse tussen gemeenten en producenten te komen.

Middagthema: biomassa
In 2004 hebben 245 gemeenten en alle provincies besloten een actief beleid te voeren om meer energie te halen uit biomassa. Met de snel oplopende energieprijzen en het afnemen van olie en gasvoorraden een belangrijke ontwikkeling. Landelijk en ook in de regio Zuidoost Nederland loopt het benutten van biomassa als energiebron nog achter. In Limburg en ook in Noord-Brabant zijn inspirerende voorbeelden van hoe het benutten van biomassa al wordt toegepast en ook kan verbeteren en versnellen. Niet alleen energie in de vorm van gas, warmte en elektriciteit komt er vrij, maar ook bio-kunstmest, secundaire brandstof en schoon proceswater spelen een rol. Door verwerking van biomassa te koppelen aan het benutten van de vrijkomende producten ontstaan nieuwe kansen voor economische ontwikkeling. De Limburgse Afvalconferentie 2006 laat bestuurders, beleidsmakers, uitvoerders en bedrijfsleven zien welke kansen door biomassabenutting ontstaan. De Limburgse gedeputeerde "nieuwe energie", de heer Bert Kersten zal de aftrap van het middagthema "Biomassa geeft energie" verzorgen.

Voorzitter
Rob van Gijzel zat twaalf jaar voor de PvdA in de Tweede Kamer. In 2002 richtte hij Politea op; een bedrijf dat zich op het snijvlak van burger, bedrijf en bestuur richt op onderzoek, communicatie, advies en organisatie.

Noot voor de pers,