Ingezonden persbericht


Persbericht

Gastenboek 'Sonny Boy' bij De Verdieping van Nederland Tentoonstelling De Bron. Schrijvers geïnspireerd door historische documenten

Vanaf 8 juni

Het gastenboek van Pension Walda en familiefoto's uit Annejet van der Zijls Sonny Boy zijn vanaf 8 juni te bewonderen in de tijdelijke tentoonstelling De Bron. Schrijvers geïnspireerd door historische documenten. Iedereen kan nu originele, historische documenten bewonderen die onder meer Arthur Japin, Mike Dash en Hella Haasse voor hun bestsellers raadpleegden. Het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek hebben voor de tentoonstelling de meest bijzondere inspiratiebronnen uit hun beide collecties bijeen gebracht, aangevuld met unieke stukken uit privé bezit en het Letterkundig Museum. De Bron is te zien van 8 juni t/m 22 oktober.

Oog in oog met de inspiratiebron
De Verdieping van Nederland grijpt de populariteit van de historische roman deze zomer aan om de originele bronnen te presenteren die de schrijver tot inspiratie zijn geweest. In de tentoonstelling staat de toeschouwer oog in oog met de brieven over Arthur Japins' prinsjes Kwame en Kwasi uit De zwarte met het witte hart; werpt hij een blik op het scheepsjournaal van Bontekoe, waardoor Johan Fabricius zich liet inspireren; of kan hij proberen, net als schrijver Mike Dash, om de eeuwenoude archiefstukken over de ondergang van het VOC-schip 'de Batavia' te ontcijferen. Bijzonder vereerd is De Verdieping van Nederland met de komst van het gastenboek uit Pension Walda en familiefoto's uit het privé-archief van de familie Nods waaruit schrijfster Annejet van der Zijl mocht putten voor haar megabestseller Sonny Boy.

Overdracht 'Indisch theearchief'
Tijdens de opening van de tijdelijke tentoonstelling De Bron op 7 juni zal aan het Nationaal Archief een, in historisch èn in literair opzicht, bijzondere collectie officieel worden overgedragen: het Indisch Thee- en Familiearchief Van der Hucht. Dit familiearchief was en is een bron van inspiratie voor diverse auteurs die schrijven over Nederlands -Indië, zoals Hella Haasse voor Heren van de thee. Bezoekers van De Bron kunnen ook de echte brieven en foto's bekijken van de plantersfamilie die centraal staat in Heren van de thee.

Waarheid of fantasie?
Romans met de werkelijkheid als uitgangspunt zijn momenteel immens populair. Het boeit zowel schrijver als lezer als iets écht is gebeurd. Schrijvers van deze romans zoeken feiten en inspiratie in diverse bronnen: brieven, officiële documenten, foto's en literatuur. Maar hoe ver kan en mag een auteur gaan in zijn artistieke vrijheid? De Bron is ook een tentoonstelling over de gefantaseerde waarheid of de waarheidsgetrouwe fantasie in het genre literaire non-fictie.

De Verdieping van Nederland
De Bron is te zien vanaf 8 juni t/m 22 oktober 2006. Het is een tijdelijke tentoonstelling bij De Verdieping van Nederland, de tentoonstellingsruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief. De Verdieping van Nederland toont 1000 jaar Nederlandse geschiedenis, taal en cultuur aan de hand van topstukken uit beide instellingen. De Verdieping van Nederland bevindt zich in het verbindingsgebied tussen Koninklijke Bibliotheek en Nationaal Archief, naast Den Haag CS en is zeven dagen per week gratis toegankelijk.
---