Provincie Zuid-Holland

Megacontrole in Zuid-Holland

Donderdag en vrijdag voerden verschillende overheden gezamenlijk controles uit tijdens een landelijke handhavingsactie. Medewerkers van provincie, gemeenten, hoogheemraadschappen, en milieudiensten, gingen samen op pad om in het hele land controles uit te voeren. De handhavers voerden in totaal in Zuid-Holland 61 gezamenlijke projecten uit. De projecten in Zuid-Holland leverden 378 (mogelijke) overtredingen op. Daarvan krijgen minstens 268 zaken een bestuursrechtelijk en 68 een strafrechtelijk vervolg.

De actie werd dit jaar voor de tweede achtereenvolgende keer in heel Nederland tegelijkertijd uitgevoerd en gecoördineerd door de provincies. Deze landelijk actie richtte zich op twee onderwerpen: asbest en elektronica-afval. De bezoeken vonden onaangekondigd plaats. Gedeputeerde Leen van der Sar ging met twee controles mee: "Enthousiaste werknemers leveren goed werk. Dat zag ik vandaag bij de bedrijven die ik bezocht. Ook de handhavers zag ik, waren enthousiast over de samenwerking, dat bevordert de kwaliteit van de handhaving en versterkt de samenwerking op andere momenten."

Asbest en elektronica-afvalAsbest, puin, metalen, hout, restafval zoals gips en plastic moeten van elkaar gescheiden worden voor de verwerking. Problemen ontstaan vooral door onzorgvuldig sorteren, op de plaats van de sloop of elders in het proces. Uit eerder onderzoek bleek dat veel afgedankte en kapotte apparaten (computers, televisies en witgoed) verdwijnen naar niet-OESO-landen (derdewereldlanden). Daar worden de apparaten onzorgvuldig verwerkt, waardoor ernstige milieu- en gezondheidsproblemen ontstaan. Veel illegale exportpartijen zijn toen onderschept. Landelijk willen de handhavingspartners deze illegale export ook indammen. Bij de elektronica- en asbestketen zijn veel handhavingsinstanties betrokken, samenwerking op dit gebied levert betere resultaten. De uitkomsten van de handhavingsactie gebruiken de betrokken instanties om procedures en regels van milieuwetten en -regelgeving beter op elkaar af te stemmen en de informatieuitwisseling te verbeteren.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 441 66 22