Ingezonden persbericht


Persbericht

LET OP! EMBARGO tot donderdag 8 juni, 00.01 uur

Utrecht, 7 juni 2006

Universele Verklaring voor Dierenwelzijn:

Jacht op 10 miljoen handtekeningen van start

Onder het motto 'Animals matter to me' zijn honderden dierenwelzijnsorganisaties 8 juni wereldwijd begonnen met een massale handtekeningenactie ter ondersteuning van een Universele Verklaring voor het Welzijn van Dieren. Het doel is zo'n verklaring te laten aannemen door de Verenigde Naties. De organisaties willen 10 miljoen handtekeningen verzamelen.

De Universele Verklaring - waarvan de voorlopige tekst is opgesteld door regeringen - erkent dat dieren bewustzijn hebben en pijn kunnen lijden. Ook wordt erin erkend dat dierenwelzijn belangrijk is voor de sociale ontwikkeling van landen. Erkenning van dierenwelzijn biedt niet alleen bescherming aan dieren, het is ook bevorderlijk voor de volksgezondheid, voor sociale ontwikkeling en voor een duurzame ontwikkeling van het milieu.

De start van deze campagne vond plaats op een symposium in Londen, georganiseerd door de World Society for the Protection of Animals (WSPA). Op een ministeriële conferentie die in 2007 zal worden gehouden in New York, wordt hopelijk overeenstemming bereikt over een definitieve tekst van de Universele Verklaring, waarna de Verklaring zal worden ingediend bij de Economische en Sociale Raad (Ecosoc) van de Verenigde Naties.