Ingezonden persbericht


(8 juni 2006 - Bericht van actiegroep Polderwind)

P E R S B E R I C H T

Onaangekondigde actie! - Actiegroep Polderwind bestookt Mexicaanse ambassade

Den Haag, 8 juni 2006 -
Vandaag om 11.00 uur protesteren actievoerders bij de Mexicaanse Ambassade in Den Haag vanwege de toegenomen repressie tegen inheemse organisaties in onder andere de deelstaten Mexico, Oaxaca en Chiapas. Tientallen activisten uit heel Nederland zullen luid en duidelijk de aandacht vragen van omstanders en voorbijgangers om uit te leggen hoe de Mexicaanse politie en legerleiding stelselmatig inheemse groeperingen discrimineren en fysiek toetakelen. Ook willen ze een gesprek afdwingen met de ambassadeur en de garantie krijgen dat hij de huidige schendingen van mensenrechten aan de orde zal stellen met zijn contacten in Mexico. `

De Mexicaanse regering moet duidelijk weten dat mensen uit onder andere Nederland zich solidair verklaren met de onderdrukte groeperingen en dat het niet gepikt wordt dat er vrouwen in de gevangenis verkracht worden en dat
bloemenverkopers met grof geweld van de straat geknuppeld worden in Texcoco vanwege een Walmart die er momenteel gebouwd wordt. De lijst met verschrikkelijke gebeurtenissen gaat nog wel even door tot zelfs het doodschieten van een onschuldig 14-jarig jongetje zo'n drie weken geleden.

'Subcomadante Marcos' (de man met de bivakmuts en pijp) zal rond 11.30 uur een emotionele speech ten gehore brengen gericht tegen de repressie en voor autonomie van de Zapatistas in Chiapas.

Deze actie is niet aangekondigd. Activisten riskeren dan ook arrestatie omdat het niet toegestaan is om voor een ambassade te demonstreren. Desondanks zal actiegroep Polderwind alles uit de kast halen om aandacht te vragen voor de zeer ernstige situatie.

-------

Noten voor de pers

Het adres van de ambassade is Nassauplein 28 in Den Haag.

De actiegroep is ter plaatse bereikbaar via 06-30266039

Foto's en filmbeelden via het bovenstaande nummer of via 06-2807006

(einde persbericht)