European Union



IP/06/751

Brussel, 8 juni 2006

De Commissie vult haar plannen voor de oprichting van een Europees Technologie-Instituut (EIT) verder in

Na uitvoerige raadpleging van de betrokkenen en de lidstaten heeft de Commissie vandaag een nieuwe mededeling goedgekeurd waarin de plannen voor de oprichting van een Europees Technologie-Instituut (EIT) verder worden uitgewerkt. Sinds de voorjaarstop van de Europese Raad in maart 2006, waarop de Commissie het verzoek kreeg om verder te werken aan haar voorstel voor een vlaggenschip voor hoger onderwijs, onderzoek en innovatie in de vorm van een Europees Technologie-Instituut , is goede vooruitgang geboekt. Op verzoek van de staatshoofden en regeringsleiders wordt meer duidelijkheid over het voorstel verschaft. Ook worden de nog te regelen kwesties op een rijtje gezet. Doel is het raadplegings- en discussieproces in de komende maanden gerichter te laten verlopen en tegen het eind van het jaar met een officieel voorstel te komen.

Naar aanleiding van de mededeling zei de voorzitter van de Commissie, José Manuel Barroso: "Het EIT maakt deel uit van de Commissiestrategie om een inspirerend en dynamisch klimaat voor onderzoek, onderwijs en innovatie te scheppen. Alle drie zijden van de kennisdriehoek moeten goed op elkaar aansluiten. Het EIT zal niet alleen een aanjager van onderwijs, onderzoek en innovatie, maar ook een referentiemodel voor Europese topprestaties worden. Ik zou graag zien dat het EIT een Europees symbool wordt voor onze niet aflatende inspanningen in de richting van een concurrerende kenniseconomie met meer en betere banen en meer welvaart."

De Commissie geeft in de mededeling een beeld van de uitkomsten van het raadplegingsproces tot nu toe. De structuur en werkwijze van het op te richten EIT zijn inmiddels duidelijker geworden. Het EIT-concept is opgebouwd rond een raad van bestuur en een aantal slanke ondersteunende diensten (administratie, juridische dienst, enz.). De raad van bestuur brengt de belangrijkste wetenschappelijke uitdagingen op interdisciplinaire vakgebieden (bijvoorbeeld groene energie of nanotechnologie) in kaart. Daarna selecteert hij aan de hand van inschrijvingsprocedures "kennisgemeenschappen" die op deze vakgebieden aan onderzoek, onderwijs en innovaties zullen werken. "Kennisgemeenschappen" zijn geïntegreerde partnerschappen waarin teams van universiteiten, onderzoekscentra en ondernemingen bij elkaar worden gevoegd.

Na de raadplegingen die de Commissie heeft gehouden, heeft zij haar concept voor de personeelsbezetting van het EIT verder uitgewerkt: er dienen tal van opties open te staan (vaste aanstellingen, detacheringen, dubbele aanstellingen en sabbatjaren). De kennisgemeenschappen krijgen zoveel mogelijk ruimte om zelf hun eigen operationele structuur te bepalen.

Het EIT moet een sterke eigen identiteit ontwikkelen en in staat zijn om topteams van universiteiten en onderzoeksinstellingen uit heel Europa bij elkaar te brengen en tot een eenheid te smeden. Het EIT moet een echt autonoom instituut worden dat zelf zijn strategische agenda bepaalt.

De voordelen van een dergelijk instituut worden in de mededeling beschreven. De meewerkende partners worden door het EIT zichtbaarder, kunnen meer aan onderzoek en ontwikkeling doen, hebben meer financiële armslag en kunnen door lagere kosten meer risico nemen.

Het EIT vormt een aanvulling op andere EU-initiatieven ter bevordering van innovatie in Europa. Hiertoe behoren onder andere het zevende kaderprogramma voor onderzoek met de Europese Onderzoeksraad (ERC, European Research Council), de Europese technologieplatforms en gezamenlijke technologie-initiatieven, het programma voor levenslang leren, het kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie, de moderniseringsagenda voor universiteiten en de initiatieven voor ondernemerschap.

"Het EIT zal als centre of excellence de beste studenten en onderzoekers uit heel de wereld aantrekken en zo de positie van Europa als hoofdrolspeler op het gebied van onderzoek en onderwijs versterken. Innovatie zal bij het EIT in het middelpunt van de kennisdriehoek komen te staan. Het bedrijfsleven wordt strategisch en operationeel gezien de belangrijkste partner van het EIT. Het zal zelf meewerken aan het onderwijs en onderzoek van het EIT en zo de ondernemerszin onder studenten en onderzoekers bevorderen. Dit is van het allergrootste belang als Europa een dynamische kenniseconomie wil worden," aldus Ján Figel, die bij de Commissie verantwoordelijk is voor onderwijs en beroepsopleiding.

In de komende maanden zal de Commissie de betrokkenen en de lidstaten opnieuw uitvoerig aan het woord laten. Zij kunnen zich dan uitspreken over kwesties als de door het EIT toe te kennen graden en diploma's, en de financiering van het EIT.

De Commissie werkt momenteel aan een gedetailleerde effectbeoordeling van het voorstel. Daarna komt zij met een voorstel voor een oprichtingsbesluit, dat dit najaar moet worden goedgekeurd.

Zie ook MEMO (veel gestelde vragen): MEMO/06/233 Nadere informatie is te vinden onder:

http://ec.europa.eu/education/policies/educ/eit/index_en.html
---

COM(2006) 77 definitief van 22 februari 2006.