European Union



IP/06/752

Brussel, 8 juni 2006

Buitenlands beleid van de EU: Commissie presenteert voorstellen om de rol van de Unie op het wereldtoneel te versterken

De Europese Commissie keurde vandaag een ontwerp-document goed met als titel: "Europa in de wereld -- praktische voorstellen om de samenhang, het effect en de zichtbaarheid van het optreden van de EU te vergroten", waarin wordt onderzocht hoe het buitenlandse beleid van de Unie kan worden versterkt zonder wijziging van het bestaande Verdrag. Het ontwerp-document formuleert voorstellen om de Unie in staat te stellen haar buitenlandse beleid te voeren vanuit een sterk collectief bewustzijn en haar de hiervoor benodigde beleidsinstrumenten aan te reiken. Het document illustreert ook hoe een meer coherente aanpak een meerwaarde kan bieden. De tekst zal op de komende Europese Raad worden gepresenteerd.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, verwelkomde de goedkeuring van het document: "De Europese burgers verwachten van de Unie dat zij haar aanzienlijke internationale invloed aanwendt om hun belangen te beschermen en te behartigen en daarnaast verwachten onze internationale partners dat Europa wereldwijd zijn verantwoordelijkheid opneemt. De EU kan een diepgaandere invloed uitoefenen als zij niet als de som van haar individuele componenten maar collectief actie onderneemt en ik geloof dat wij vandaag zeer constructieve en concrete voorstellen doen."

Benita Ferrero-Waldner, commissaris voor Buitenlandse betrekkingen en Europees nabuurschapsbeleid voegde daar nog aan toe: "Als de EU wereldwijd haar gewicht in de schaal wil werpen, moeten wij tussen alle betrokken partijen synergieën tot stand brengen. Ik verheug me op nieuwe vormen van samenwerking zodat wij onze invloed en ons gezag in internationale aangelegenheden kunnen maximaliseren."

Dit document is een uitvloeisel van de informele ontmoeting tijdens de top van de staatshoofden en regeringsleiders in Hampton Court in oktober, toen werd beslist dat de EU stappen moest zetten om haar buitenlandse beleid te versterken, met inbegrip van de relatie tussen het binnenlandse en het buitenlandse beleid, en ondanks de tegenvallers met de Grondwet.

In het document worden de volgende praktische stappen voor de toekomst voorgesteld:

* Betere strategische planning: intern zal de Commissie de rol van de groep van commissarissen voor buitenlandse betrekkingen versterken, waarbij de hoge vertegenwoordiger bij de werkzaamheden zal worden betrokken. Alle zes maanden zouden de voorzitter van de Europese Raad en de minister van Buitenlandse Zaken bij het begin van hun termijn, de voorzitter van de Commissie, de commissaris voor Buitenlandse betrekkingen en de hoge vertegenwoordiger met het oog op de strategische planning een informele ontmoeting moeten hebben.

* Betere samenwerking tussen de Commissie en het secretariaat van de Raad: dit kan betekenen: meer gezamenlijke strategiedocumenten, gebaseerd op een intenser samenwerking tussen de diensten van de Commissie en de beleidseenheid van de Raad; twee-pettenformule voor hoofden van de delegaties/speciale vertegenwoordigers waar het pas geeft; gemeenschappelijke beleidsrapportage en -analyse; meer coördinatie voor crisisbeheer.

* Relaties met de lidstaten: de Commissie bereidt een verdergaand uitwisselingsprogramma voor personeel van de diplomatieke diensten van de lidstaten en van het secretariaat van de Raad voor, zowel op centraal niveau als in de delegaties. De lidstaten zouden hun nationale opleidingsschema's voor diplomatiek personeel kunnen openstellen voor personeel van de EU-instellingen en omgekeerd.

http://ec.europa.eu/comm/external_relations/index.htm