Gemeente De Wolden


Zuidwolde 7 juni 2006,

Vragen conform art. 37A reg. van orde.
Raadsvergadering van 8 juni 2006.

Onderwerp: Herstraten Nieuwe Dijk Zuidwolde in het kader van het wegenonderhoudsprogramma 2006.

De fractie van Gemeentebelangen heeft geconstateerd dat de weg Nieuwe Dijk in Zuidwolde opnieuw wordt herstraat.
Als gevolg daarvan is de weg afgesloten voor het doorgaande verkeer gedurende de periode van herstratingswerkzaamheden.
Gezien het feit dat herstraten een tijdrovende arbeid is zal dat dus een vrij lange periode zijn.
Voorzover onze fractie kan nagaan is de periode tussen de huidige herbestrating en een groot onderhoudsbeurt inclusief een nieuwe fundering een relatief korte periode geweest. Gelet op het feit dat de gemeente De Wolden uitermate beperkt is in haar financiële middelen in z,n algemeenheid en een uitermate krap budget heeft voor wegenonderhoud in het bijzonder, vraagt de fractie van Gemeentebelangen zich of het zinvol is om de klinkerbestrating op dit wegvak te handhaven.
De fractie heeft oog voor het karakteristieke geheel van dat deel van onze gemeente. Een klinkerweg welke zich langs de rand van het Reestdal slingert. Desalniettemin moet de gemeenteraad er op toe zien dat gemeenschapsgelden doelmatig worden besteed.
Zoals reeds gezegd is het relatief kort geleden dat deze weg is herstraat en dus is de vraag gerechtvaardigd of dit een doelmatige aanwending van middelen is. Het is ons bekend dat, in discussies welke gevoerd worden in het kader van de ruilverkaveling met een B.D. Zuidwolde-zuid, er geluiden opgaan om een deel van deze weg af te sluiten dan wel in te richtten als zandweg. Mede gelet op het feit dat de stichting Het Drentse Landschap groot belang heeft bij het instandhouden van de karakteristieke kenmerken van dat deel van de gemeente,brengt de fractie van Gemeentebelangen tot het stellen van de volgende vragen.

Kan het college inzicht geven in de kostprijs van het onderhoud van dit wegvak ten opzichte van vergelijkbare wegen welke zijn voorzien van een asfaltverharding? Is er een mogelijkheid dat dit wegvak in het kader van genoemde ruilverkaveling van een ander wegdek wordt voorzien?
Wil het college informeren of er financiële bijdrages zijn te verwachtten in het kader van deze ruilverkaveling of dat er mogelijkheden zijn om via de stichting Het Drentse Landschap fondsen aan te boren?

Namens de fractie Gemeentebelangen,
Douwe Oosterveen.


---- --