Gemeente Valkenburg aan de Geul

Infobulletin voor de raad

Valkenburg aan de Geul, 8 juni 2006.

Onderwerp: Voorbereidingen invoering Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Aan de raad,

Binnen onze gemeente bestaan plannen om de gemeentelijke organisatie te veranderen zodat beter ingespeeld kan worden op veranderende vragen uit de omgeving. In het coalitieakkoord wordt aangegeven dat een externe en vraaggerichte output van de organisatie uiteindelijk ten goede komt aan de relatie tussen de gemeente en haar inwoners en gasten.
Het voornemen van het college is om de nieuwe organisatie te baseren op drie integratieniveaus:

- het stedelijk niveau

- het wijkniveau

- het burgerniveau
Momenteel wordt de haalbaarheid van een complete reorganisatie nader onderzocht.

Als eerste fase van de reorganisatie zullen de afdelingen Sociale Zaken (SOZA) en Welzijn/Onderwijs/Sport (WOS) worden geïntegreerd. Hiervoor bestaat een aantal redenen:

- de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) wordt op 1 januari 2007 ingevoerd. In deze nieuwe wet worden verschillende beleidsvelden van de huidige afdelingen SOZA en WOS binnen één wet geïntegreerd. De implementatie van deze nieuwe wet binnen onze organisatie vereist dus al een aanpassing van de werkzaamheden binnen de twee afdelingen.

- Door de twee afdelingen samen te voegen kan één geïntegreerd zorgloket worden ingericht waar de inwoners van de gemeente terecht kunnen met hun zorgvragen.

- Door de twee afdelingen samen te voegen worden de processen binnen de afdelingen minder kwetsbaar bij tijdelijke uitval van medewerkers.

De afgelopen maanden heeft de directie Burgerzaken de voorbereidingen getroffen voor de integratie van de beide afdelingen. Binnen de afdelingen bestaat zowel op managementniveau als ook op medewerkerniveau draagvlak voor de integratie van de afdelingen.

Het college van B&W heeft in haar vergadering van 6 juni 2006 een principe besluit genomen over de reorganisatie van de afdelingen SOZA en WOS. Dit principebesluit is nu voor advies voorgelegd aan de Ondernemingsraad.

De planning is om de integratie van de afdelingen op 1 oktober 2006 te realiseren. Vervolgens heeft de nieuwe afdeling 3 maanden de tijd om aan elkaar te wennen en de processen te stroomlijnen. Per 1 januari 2007 wordt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning geïmplementeerd en gaat het nieuwe werkproces definitief van start. De nieuwe Front Office voor Zorg en Inkomen wordt gehuisvest in het gebouw aan de stationsstraat (voormalig arbeidsbureau). Uiteraard zullen de inwoners en de huidige klanten van de afdeling hierover worden geïnformeerd.

Ik ga er van uit u hiermee voor dit moment voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

drs. C.A.C.M. Nuytens
burgemeester