Gemeente Berkelland


Kwestie ESG gemeente Berkelland over zwembad t Vinkennest met succes afgerond

Op 28 december 2005 heeft de rechtbank in Breda in de slepende kwestie ESG gemeente Berkelland (voormalige gemeente Eibergen) vonnis gewezen. Dit vonnis heeft uiteindelijk geleid tot een schikking in de kosten van planontwikkeling (claim ESG op de gemeente). Daarmee is voor de gemeente Berkelland een succesvol einde gekomen aan deze slepende kwestie.

In de periode 2000 tot 2003 heeft de voormalige gemeente Eibergen getracht in goede samenwerking met ESG plannen te ontwikkelen voor de toekomst van het zwembad t Vinkennest. Deze samenwerking heeft niet gebracht wat de gemeente daarvan verwachte. Daarom heeft de gemeente eenzijdig de samenwerking met ESG Exploitaties op 6 december 2002 beëindigd.

De samenwerking bestond uit:

a) de planontwikkeling nieuwbouw zwembad t Vinkennest en

b) de exploitatie van het zwembad voor 2002.

Na de beëindiging van de samenwerking ontstaat er sinds april 2003 een juridische kwestie tussen ESG en de gemeente, die kort gezegd inhoudt dat:

a) De gemeente 71.933,25 vordert van ESG voor de kosten van met name het verbruik van gas, water en licht tijdens het zwemseizoen 2002;

b) ESG 36.242,16 claimt van de gemeente vanwege de kosten voor planontwikkeling voor nieuwbouw van het zwembad. Een bedrag waarvan wij de hoogte betwisten;

c) ESG meent dat zij recht hebben op een schadevergoeding van voor gederfde winst ( 50.000,00) en gederfde managementvergoeding ( 25.000,00);

Uiteindelijk zijn al deze zaken door twee verschillende procedures aan de rechtbank voorgelegd. Deze procedures zijn min of meer samengevoegd. Ondertussen is door de gemeente Berkelland beslag gelegd op tegoeden van ESG bij de gemeente Alphen Chaam om onze vordering veilig te stellen.

Op 28 december 2005 heeft de rechtbank in Breda vonnis gewezen:


1. In de zaak met betrekking tot de vordering die de gemeente heeft op ESG voor gas, water en elektriciteit heeft de rechtbank onze vordering toegewezen en ESG veroordeelt tot betaling van een bedrag van totaal 85.574,39 (claim + wettelijke rente en buitengerechtelijke kosten).


2. Met betrekking tot de vordering van ESG omtrent de gederfde winst ( 50.000,00) en gederfde managementvergoeding ( 25.000,00) is de rechtbank duidelijk: de gemeente is niet gehouden tot enige schadevergoeding.


3. De rechtbank wil op dit moment geen oordeel vellen over de kosten ( 36.242,16) die ESG in rekening heeft gebracht voor de geleverde diensten en die de gemeente betwist. De rechtbank heeft een deskundige benoemd die daar een oordeel over moet vellen. De kosten van de ingeschakelde deskundige (schatting circa 9.000,00) dienen door de verliezende partij betaald te worden.

Na dit voor de gemeente gunstige vonnis heeft de advocaat van ESG de gemeente verzocht om een schikking voor het 3^e aspect van het vonnis. Dit heeft uiteindelijk geleid tot consensus - 30.000,00 (claim 25.000,00 + wettelijke rente en buitengerechtelijke kosten) - waarmee de kwestie is afgesloten.

Het vonnis bevestigt nogmaals de rechtmatigheid en juistheid van het besluit van de voormalige gemeente Eibergen om eenzijdig de samenwerking met ESG te beëindigen.

Mutatiedatum

09/06/2006