Politie Midden- en West Brabant

Politie organiseert grote verkeerscontrole op Rijksweg A58

BERGEN OP ZOOM, 9 juni 2006

Politie organiseert grootscheepse verkeerscontrole op Rijksweg A58

BERGEN OP ZOOM: Vrijdagavond worden vanaf 21.00 uur beide zijden van de Rijksweg A58 ter hoogte van Bergen op Zoom afgesloten in verband met een grootscheepse verkeerscontrole. Aan de actie, die plaats vindt op initiatief van de politie van het district Bergen op Zoom, werken naast de regiopolitie ook medewerkers van de volgende diensten mee: Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD), Koninklijke Marechaussee, Douane, Rijkswaterstaat, Rijksdienst voor het Wegverkeer, Inspectie Verkeer en Waterstaat, Belastingdienst en Openbaar Ministerie. In het tijdsbestek tot zaterdagmorgen 3.00 uur zullen vermoedelijk honderden bestuurders en hun voertuigen aan de controle worden onderworpen.

Hoewel de populariteit van verkeerscontroles over het algemeen niet bijzonder hoog is, blijken dergelijke controles nog altijd bittere noodzaak. Alleen al in de zes gemeenten van het politiedistrict Bergen op Zoom raakten in het jaar 2004 bijna 200 personen ernstig gewond in het verkeer en waren er 14 verkeersdoden te betreuren.

Tijdens de controle zal aan de weggebruikers een brief worden overhandigd, waarin de politie wijst op de noodzaak van verkeerscontroles en de risicos van verkeersdeelname. Hierin wordt ingegaan op themas als alcohol in het verkeer en de noodzaak van autogordels.

Alcohol in het verkeer

In bijna 10% van de ongevallen, waarbij sprake was van ernstig gewonde verkeersslachtoffers, was er alcohol in het spel. Eén consumptie bier, wijn, aperitief of sterke drank, komt ongeveer overeen met een alcoholconcentratie van 0,25. Het wettelijk toegestane maximum voor een ervaren bestuurder bedraagt 0,5 (ofwel 220 µgl). Voor beginnende bestuurders geldt zelfs een maximum van 0,2 (88 µgl)! Over het afbreken van 0,15 doet het lichaam ongeveer één uur. Lapmiddeltjes als koffie of suikerwater helpen daarbij helemaal niets!

Ervaring komt met de jaren

Jonge automobilisten zijn relatief vaak betrokken bij ernstige verkeersongevallen. In maar liefst 22% van alle ongevallen, waarbij ernstige verkeersslachtoffers te betreuren zijn, was een bestuurder betrokken in de leeftijd van 18 tot 24 jaar. Onervarenheid kan ongewild ook slachtoffers maken onder andere weggebruikers!

Autogordels altijd!

Bent u wel eens tegen een glazen deur gelopen? Als u geen gordel draagt en met vijf kilometer per uur botst, komt de klap net zo hard aan. Bij vijftig kilometer is de klap zelfs te vergelijken met een sprong van de hoge duikplank in een leeg zwembad! Niemand kan bij een botsing met meer dan twintig kilometer per uur de klap met zijn armen opvangen. Kinderen, die zonder gordel op de achterbank zitten, vliegen bij deze snelheid al tegen de voorruit. Een autogordel betekent het verschil tussen leven en dood, tussen gezond en gewond. Want als u een autogordel draagt, heeft u bij een botsing maar liefst 40% minder kans op ernstig letsel.

Auteur: Manon Ostendorf