Juni 2006

Nieuwe (gratis) kaart voor dagje uit in oostelijke grensstreek

Volop tips voor uitstapjes met de hele familie in Nederland en Duitsland

Avontuur voor jonge ontdekkers, kunstbelevenis voor cultuurvrienden, bloeiende inspiratie voor hobbytuinierders: De Nederlandse-Duitse grensregio tussen Münster en Arnhem, Osnabrück en Zwolle bergt talloze tips voor uitstapjes voor de hele familie.
Afbeelding Een praktisch overzicht biedt de nieuwe uitstapjeskaart, die uitgegeven is door de toerismeverbanden uit de regio - bijna 100 ideeën voor een dagtochtje of een weekendje weg. De tweetalige kaart is in een oplage van 100.000 ex. verschenen.

Avonturiers
Reusachtige achtbanen en glijbanen, draaimolens en klimwanden: in het grensoverschrijdende gebied komen jonge avonturiers in talrijke attractieparken en speelparadijzen aan hun trekken.

Dierentuinen
Dierentuinen nodigen uit voor expedities in het dierenrijk. In Nordhorn bijvoorbeeld kan kennis gemaakt worden met bijzondere huisdierrassen zoals het Bonte Bentheimer Varken. De dierentuin van Osnabrück is het toneel voor jungle-nachten, de Aliwetterdierentuin in Münster herbergt het paardenmuseum Hippomaxx.

Tijdreis
Rocksterren in vitrines? In het rock- en popmuseum in Gronau klinkt de geschiedenis van de moderne muziek. In het Romeinse museum in Haltern kunnen bezoekers de sporen van de Romeinen volgen, de beroemde Varusslacht is in het museum Park Kalkriese gedocumenteerd. Ook in het Histo Mobil in Giethoorn en in het tinnenfigurenmuseum in Ommen wordt de geschiedenis levend.

Achter kasteelmuren
Andere indrukwekkende getuigenissen van het verleden zijn de vele burchten en kastelen van de regio. In Huis Bergh in 's-Heerenberg kunnen de kinderen zich als ridders en hofdames verkleden, in de imposante Burcht Bentheim achter metersdikke muren in kerkers rondsnuffelen. Kasteel Nordkirchen geldt als het Versailles van Westfalen en de burcht Vischering in Lüdinghausen biedt een restaurant en riddermuseum.

Alles groeit en bloeit
Naast romantische kastelenparken bloeien in de regio talrijke bewonderingswaardige thematuinen. Maar liefst 50 vijfers zijn er in de vijvertuin van Ada Hofman in Loozen te bewonderen, 55 model- en thematuinen groeien bij Boomkamp Gardens in Boorne, duizenden cactussen tonen hun stekels en bloemen in de Cactus Oase in Ruurlo.

Tot de echte bijzonderheden behoren het Bano-park met historische concertgalerij bij Steinfurt, Naturagart met modeltuinen en fantasievol onderwaterlandschap in Ibbenbüren en het openbaar toegankelijke tuinbouwbedrijf Emsflower in Emsbüren.

De kaart
De kaart onderscheidt zich door een handzaam formaat. De reistrajecten naar de attracties zijn duidelijk te herkennen. Het is een kaart om te bewaren: hij is tot eind 2007 geldig. De kaart is te verkrijgen via 'Geheim over de grens' (http://www.geheimoverdegrens.nl/) en tel. 0900
- 43 43 460. De kaart is gratis.

Informatie: http://www.geheimoverdeqrens.nl/ en http://www.kinder-vakanties.nl/

Samenwerking
In het kader van dit project "Dagjes Uit" werken het Tourismusverband Osnabrücker Land, het Fremdenverkehrsverband Münsterland Touristik Grünes Band, der Graftschaft Bentheim Tourismus en het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme samen.

Financiële steun
Het project wordt financieel ondersteund door de Europese Unie in het kader van het gemeenschappelijke initiatief INTERREG UIA programma van het Europese structuurfonds voor regionale ontwikkeling evenals door de provincies Gelderland en Overijssel zoals ook de Bondslanden Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen.

Noot voor redacties (