Ingezonden persbericht


WK Voetbal in Duitsland live via Nederland 2, ook in HDTV

De NOS zendt in de komende zomer het WK Voetbal, dat van 9 juni t/m 9 juli in Duitsland wordt gehouden, live uit via Nederland 2. De NOS-uitzendingen zijn dit jaar voor de eerste maal ook te zien in High Definition Television (HDTV) via een aantal Nederlandse kabelmaatschappijen.

De NOS-uitzendingen komen in ieder geval via alle grote kabelnetten in Nederland beschikbaar. De WK-wedstrijden worden simultaan met de normale uitzendingen (op Nederland 2) via een apart net uitgezonden. Ze worden gratis ter beschikking gesteld. Nu alle wedstrijden in Duitsland in HDTV worden geproduceerd, vindt Publieke Omroep het tijd worden dat ook het Nederlandse publiek kennis kan maken met de HDTV-kwaliteit. Een mooier evenement dan het WK is voor een dergelijke kennismaking nauwelijks denkbaar.

De NOS realiseert de HDTV-uitzendingen in nauwe samenwerking met het NOB en de kabelmaatschappijen Essent, Casema en UPC, die alle ook bijdragen in de kosten. De uitzendingen zijn niet exclusief beschikbaar via deze partijen. Ook andere partijen zijn welkom om zich aan te sluiten bij het HDTV initiatief.

Om de uitzendingen in HDTV te kunnen zien dient de kijker te beschikken over een speciale HDTV-decoder en een HD-ready beeldscherm. Philips en Samsung hebben toegezegd tijdig de benodigde decoders op de Nederlandse markt beschikbaar te hebben.

---- --