Universiteit Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht
31 mei 2006

Symposium "Omgaan met verwaarloosde adoptiekinderen"

Sinds de jaren'70 zijn er in Nederland circa 33.000 kinderen uit het buitenland geadopteerd. Niet zelden zijn deze kinderen matig tot ernstig verwaarloosd in het land van herkomst. De afdeling Adoptie van de faculteit Sociale Wetenschappen, van de Universiteit Utrecht, organiseert op 9 juni 2006 het symposium "Omgaan met verwaarloosde adoptiekinderen. Wetenschap en Praktijk." Tijdens dit internationaal symposium worden onder meer de resultaten gepresenteerd van het Roemenië Project, een acht jaar durend onderzoek onder tachtig Roemeense adoptiekinderen in Nederland.

Het is de eerste keer dat er in Nederland een internationale gedachte-uitwisseling plaats vindt over het omgaan met gedragsproblemen van in het land van herkomst verwaarloosde adoptiekinderen. Het symposium is van belang voor iedereen die in zijn werk of persoonlijk met adoptie, pleegzorg of behandeling van fysiek en/of psychisch verwaarloosde kinderen te maken heeft. Sinds de jaren '70 zijn er in Nederland 33.000 kinderen uit het buitenland geadopteerd. Niet zelden zijn deze kinderen matig tot ernstig verwaarloosd in het land van herkomst. Te weinig en onvoldoende geschoold personeel in kindertehuizen kan leiden tot fysieke en psychische onderstimulatie van het kind, met ernstige ontwikkelings- en gedragsstoornissen tot gevolg.

Sprekers o.a.:
Prof. Dr. René Hoksbergen, specialist adoptie, werkzaam aan de Universiteit Utrecht als emeritus hoogleraar. Samen met drs. Kathinka Rijk (gezondheidswetenschapper) zullen de resultaten van het Roemenië Project, een acht jaar durend onderzoek onder tachtig Roemeense adoptiekinderen, worden gepresenteerd. Prof. Dr. Michael Rutter, kinderpsychiater, werkzaam bij Institute of Psychiatry, King's College, London, onderzoeker op het terrein van verwaarlozing van (adoptie)kinderen. Onderwerp van de lezing is: Effects of early institutional deprivation on psychological functioning at age 11 years; Recovery, deficits and possible causal processes. Dr. Ron. Ronald S. Federici, neuropsycholoog en adoptievader, werkzaam bij Neuropsychological and Family Therapy Associates, Washington. Hij zal spreken over zijn behandelingsmethoden in de lezing getiteld: From Damage to recovery; professional care for deprived children.

Documentaire
'Anna, een kind uit Roemenië' is de titel van de documentaire die speciaal is gemaakt voor het symposium. De documentaire gaat over adoptiekind Anna dat van nul tot drie jaar in een van de meest beruchte kindertehuizen van Ceauçescu verbleef. In de film komen ook de Nederlandse ouders van Anna aan het woord.

Symposium
Op 9 juni 2006, van 9.00 uur tot 17.00 uur. Lokatie: Educatorium, universiteitscentrum De Uithof. Voor uitgebreide informatie zie website op: http://research.fss.uu.nl/nietgen/adoptie_uni.htm

Nadere informatie
Perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 2532411, perscommunicatie@uu.nl