Ingezonden persbericht


PERSUITNODIGING

Overheid en bedrijfsleven maken afspraken over realiseren administratieve lastenverlichting

Convenant legt basis voor gebruik taxonomie en elektronische infrastructuur

Beste persrelatie,

Ondernemers zijn veel tijd en geld kwijt om te kunnen voldoen aan alle informatie-verplichtingen van de overheid. Communicatie is lastig omdat elke overheid haar eigen eisen stelt aan de vorm waarin die gegevens aangeleverd moeten worden. Per organisatie verschilt ook nogal eens de betekenis van een financieel begrip. Het Nederlands Taxonomie Project (NTP) van de ministeries van Justitie en Financiën heeft een einde gemaakt aan die financiële spraakverwarring door de ontwikkeling van een gezamenlijke begrippentaal. Met deze zogeheten Nederlandse taxonomie kunnen ondernemers hun gegevens makkelijker en goedkoper aanleveren bij Kamer van Koophandel, Belastingdienst en Centraal Bureau voor de Statistiek.

De taxonomie is inmiddels gereed, maar administratieve lastenverlichting kan pas echt slagen als overheid en de markt goede afspraken maken over het gebruik en het beheer, alsmede over de benodigde infrastructuur. Dat gebeurt op vrijdag 9 juni in Den Haag. De ministers J.P.H. Donner (Justitie), G. Zalm (Financiën en voor de Belastingdienst) en A. Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties en voor GBO.Overheid) en staatssecretaris K. van Gennip (Economische Zaken), de Kamer van Koophandel Nederland, het Centraal Bureau voor de Statistiek en een groot aantal accountants- en adviesorganisaties, softwareleveranciers, administratiekantoren, beroeps- en serviceorganisaties van accountants en ondernemingsorganisaties ondertekenen dan een convenant waarin ze de samenwerking over het gebruik van de Nederlandse taxonomie bekrachtigen.

Wij nodigen u van harte uit om bij de ondertekening van het convenant aanwezig te zijn. U kunt zich hiervoor aanmelden Nanda Bechtholt van The Communication Force, tel: 0252-527 247 of per email: nandab@communicationforce.com.

Programma
09:00 - 09:35 uur: Welkom, speeches ministers Donner en Zalm, uitreiking taxonomie 1.0 09:35 - 09:50 uur: Ondertekening convenant
09:50 - 10:15 uur: Speeches minister Pechtold en staatssecretaris Van Gennip 10:15 - 10:45 uur: Persvragen bewindspersonen
10:50 - 12:00 uur: Receptie

Locatie
De bijeenkomst op 9 juni vindt plaats in de Gotische Zaal van de Raad van State, ingang Paleisstraat 1, tegenover Paleis Noordeinde. Adres: Kneuterdijk 20, 2514 EN Den Haag.

Ik ontmoet u graag op 9 juni aanstaande.

Met vriendelijke groet,

André Biesheuvel

Organisatorisch projectmanager NTP


---

Meer informatie over de Nederlandse taxonomie en NTP, het Nederlands Taxonomie Project, is te vinden op www.xbrl-ntp.nl. U kunt ook contact opnemen met de organisatorisch projectmanager van NTP, André Biesheuvel, telefoon (070) 392 2209.