Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 7 juni 2006
Bezoek ambtenaren uit Turkse zusterstad Bergama

Van 9 tot 15 juni zijn twee ambtenaren uit Alkmaars Turkse zusterstad Bergama op bezoek in Alkmaar. Zij nemen deel aan een programma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat gericht is op versterking van het lokaal bestuur in kandidaat-toetredingslanden voor de Europese Unie. Burgemeester M. van Rossen en wethouder H. Meijer (portefeuillehouder Burgerparticipatie) ontvangen op maandag 12 juni de Turkse ambtenaren in het stadhuis van Alkmaar.

De gemeente Alkmaar is in november 2004 een stedenband aangegaan met het Turkse Bergama. Een van de thema's van de jumelageovereenkomst is uitwisseling van kennis en ervaring op gemeentelijk niveau. In Turkije is onlangs een nieuwe wet aangenomen die moet leiden tot verdergaande decentralisatie, waardoor er meer invloed van het gemeentelijk beleid komt. Bergama wil daarom van Alkmaar leren hoe dit het beste aangepakt kan worden. In oktober 2005 heeft de gemeente Bergama een conferentie georganiseerd over lokaal bestuur. Naast de presentaties van de ambtenaren van Bergama over de eigen organisatie hebben de Alkmaarse delegatieleden gesproken over de rol van het lokaal bestuur, het dualisme, de gekozen burgemeester, wijkgericht samenwerken en de brede school. Ook is contact gelegd met de Kamer van Koophandel in Bergama en met de politie in Bergama.

Uitwisselingsprogramma's met Oost-Europa
In het kader van de Europese éénwording stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken subsidies beschikbaar voor uitwisselingsprogramma's voor bestuurders en ambtenaren in Oost-Europa. De VNG, die dit budget beheert, organiseert voor Turkse gemeenten en hun Nederlandse zustersteden een stage rond het thema "Publieke Dienstverlening". Doel is te kijken naar de manier waarop lokale overheden hun dienstverlening organiseren en dit meetbaar en transparant te maken. De ambtenaren uit Bergama, Leyla Önkan (architect) en Ersin Güleç (coördinator klachtenprocedure) van de gemeente Bergama nemen deel aan het programma, dat op 5 juni is gestart met een introductieweek bij de VNG in Den Haag. Van 9 tot 15 juni zijn de stagiairs op bezoek bij de gemeente Alkmaar, waar aandacht besteed wordt aan de klachtenregeling en de opzet van een service-informatiepunt voor vrouwen. Na enkele inleidingen maken de stagiairs een Plan van Aanpak voor een project dat zij in hun eigen gemeente willen realiseren. De VNG stelt geld beschikbaar voor de uitvoering van het project.

Cultureel Festival

Het project krijgt een week later een vervolg tijdens het bezoek van een Alkmaarse delegatie aan Bergama van 22 tot 26 juni ter gelegenheid van het Jaarlijkse Culturele Festival. De delegatie bestaat uit burgemeester M. van Rossen, Berna Navruz (medewerkster emancipatie), Yildiz van den Akker (project controller), Hanneke Schrijen (Jumelage en Internationale Samenwerking) en Albert van Roeden (vice-voorzitter van het Alkmaars Uitwisselings Comité). Het Alkmaarse koor LéLé Mam van Laura Hassler neemt deel aan dit festival, dat voor de 70ste keer wordt georganiseerd. Ook tijdens de andere uitwisselingsbezoeken wordt aandacht besteed aan de voortgang van het project, dat binnen twee jaar gerealiseerd moet worden.