Ministerie jus

http://www.justitie.nl

Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag

De redacties Bezoekadres
Schedeldoekshaven 100
2511 EX Den Haag
Telefoon (070) 3 70 79 11
Fax (070) 3 70 79 37
www.justitie.nl
Onderdeel Persvoorlichting
Contactpersoon Dorothée van Kempen
Doorkiesnummer(s) 070 370 4867
Datum 8 juni 2006
Ons kenmerk 5425931/06/ DV
Onderwerp Ondertekening convenant XBRL-taxonomie

Geachte heer / mevrouw,

Nieuwe stap in reductie administratieve lasten voor het bedrijfsleven. Om dit mogelijk te maken is door overheid en bedrijfsleven gezamenlijk de Nederlandse XBRL-taxonomie (woordenboek) ontwikkeld. Met dit woordenboek waarin alle gegevens voor de jaarrekening, fiscale aangiftes en statistiekopgaven zijn opgenomen, kunnen zowel kleine als grote ondernemers op elektronische wijze efficiënter en goedkoper jaarrekeningen samenstellen en aanleveren bij de Kamers van Koophandel, belastingaangiften doen bij de Belastingdienst en gegevens ten behoeve van economische statistieken bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aanleveren.

De Kamers van Koophandel, Belastingdienst en CBS zijn bezig om hun systemen aan te passen aan de XBRL-taxonomie. Ook accountants en softwareleveranciers passen momenteel hun werkwijze en systemen aan. Het sluitstuk van de invoering is een convenant dat vrijdag 9 juni wordt getekend. Daarin spreken de deelnemende partijen zich uit voor grootschalig gebruik van de XBRL-taxonomie. Maar nog belangrijker is dat accountants hierin aangeven dat zij behaalde kostenvoordelen zullen doorberekenen aan de ondernemers zodat de kosten voor ondernemers daadwerkelijk dalen.

De XBRL-taxonomie is een gezamenlijk project van de ministeries van Justitie en Financiën en draagt bij aan het streven van het kabinet om de administratieve lasten van het bedrijfsleven met een kwart terug te brengen. De geraamde administratieve lastenverlichting bij gebruik van de XBRL-taxonomie bedraagt voor ondernemers 350 miljoen in 2007.

De Nederlandse XBRL-taxonomie is ontwikkeld onder leiding van NTP, het Nederlandse Taxonomie Project. Eerder dit jaar kreeg het NTP op het Innovatiefestival in Dordrecht voor de XBRL-taxonomie de Nationale Innovatieprijs voor projecten in de publieke sector. Er waren in totaal 175 inzendingen.

Bij de ondertekening van het convenant zijn behalve de accountants en hun beroepsorganisaties, de softwareleveranciers, de ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland, de ministers Donner van Justitie en Zalm van Financiën, minister Pechtold voor Bestuurlijke Vernieuwing en staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken aanwezig.

Programma vrijdag 9 juni

09:00 - 10:15 uur Speeches bewindspersonen en ondertekening convenant 10:15 - 10:45 uur Persvragen bewindspersonen

De pers is van harte uitgenodigd. U kunt zich vooraf aanmelden bij het stafbureau van de directie Voorlichting (070) 3707345.