VVD


9-6-2006

Meer tempo bij de Nederlandse douane

VVD vraagt om snellere afgifte van BTI's voor internationale ondernemer Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD) heeft de Staatssecretaris van Financiën gevraagd of de Douane meer vaart kan zetten achter de afgifte van BTI's (bindende tariefinlichting). Met een BTI verkrijgen expediteurs en importeurs duidelijkheid over de goederenindeling en het

"Voor ondernemers is deze periode van drie maanden echt te lang.", aldus Dezentjé Hamming. Veel producten zijn trendgevoelig of seizoensgebonden en moeten daarom snel kunnen worden ingevoerd omdat er vraag is van consumenten. Het is dus van belang dat de import vlot verloopt. Importeurs lijken nu de dupe te worden van de traagheid van de douane. Dit is een behoorlijke strop voor het bedrijfsleven en de reputatie van Nederland als distributieland!"

De VVD heeft daarom de staatssecretaris verzocht ernaar te streven BTI's in ieder geval binnen één maand na aanvraag te verstrekken. Ook heeft de VVD zich ingezet voor een spoedprocedure, zoals ook in andere landen van toepassing, waarmee binnen 48 uur een BTI wordt verkregen, desnoods tegen betaling.

In Nederland worden BTI's afgegeven door de Belastingdienst/Douane Rotterdam. Deze eenheid beschikt over een team indelingsspecialisten. De eenheid lijkt echter meer tijd nodig te hebben dan veel Europese collega's. In het Verenigd Koninkrijk heeft een importeur zelfs al na vijf dagen een BTI in handen. Dezentjé Hamming: "De kans bestaat dat Nederlandse bedrijven en buitenlandse importeurs BTI's in andere lidstaten gaan aanvragen.

Ineke Dézentje Hamming-Bluemink: i.dezentjehamming@tweedekamer.nl