Partij van de Arbeid


Den Haag, 9 juni 2006


Vragen van de leden Smits en Heemskerk (beiden PvdA) aan de minister van VWS


over de afkoopsom voor de voorzitter van de Raad van bestuur van Icare


* Bent u op de hoogte van de hoge afkoopsom van zowat een miljoen euro die is meegegeven bij het ontslag van de (voormalig) voorzitter van de Raad van bestuur van thuiszorginstelling Icare in Meppel?*


* Vindt u de afkoopsom en de hoogte van het salaris van 224.000 euro per jaar voor een instelling die uit collectieve middelen wordt betaald, te laag, redelijk of te hoog?


* Vindt u het getuigen van behoorlijk bestuur van de Raad van Toezicht van de betreffende thuiszorginstelling om in het jaar van ontslag van de betrokken bestuurder eerst een salarisverhoging toe te kennen van 19%?


* Denkt u dat het vaak gehanteerde argument voor hoge salarissen in de zorg, namelijk dat goede managers anders niet te krijgen zijn of weglopen naar beter betaalde banen in het bedrijfsleven, valide is in dit geval waar de betrokken bestuurder al 30 jaar in dienst was van de instelling?


* Acht u het passend dat in semi-publieke en collectief gefinancierde instellingen er vrijheid moet zijn voor Raden van Toezicht om zowel arbeidsvoorwaarden als salarissen vrij vast te stellen, zonder rekening te houden met het beleid om de kosten in de zorg en dus ook de salariskosten laag te houden?


* Bent u bereid het zorgkantoor in de betreffende regio een aanwijzing te geven om te onderzoeken of de Raad van Toezicht van Icare bestuurlijk behoorlijk heeft gehandeld bij het vaststellen van het salarisniveau, het toekennen van de salarisverhoging in 2005, het vaststellen van de ontslagregeling in 2001 en het ontslag van de voorzitter van de Raad van Bestuur in 2005? Zo nee, bent u bereid zelf een onderzoek in te stellen?


* Indien uit het onderzoek zou blijken dat sprake is van onbehoorlijk bestuur, bent u dan bereid de toelating op grond van de WTZi van Icare in te trekken? Zo nee, welke andere maatregelen kunt u overwegen?


* Meppeler Courant, 6 juni 2006


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 104

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl