Inspectie Verkeer en Waterstaat


9 juni 2006: Gezamenlijke handhavingactie Schipholterrein; 32 overtredingen

Tijdens de vorige week uitgevoerde handhavingestafette zijn bij een gezamenlijke actie op het terrein van Schiphol 32 overtredingen geconstateerd. Maar liefst 35 personen van tien handhavende instanties namen aan de actie deel. Er vonden in totaal 106 controles plaats.

De controle werd uitgevoerd door de provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer, Inspectie Verkeer en Waterstaat, Koninklijke Marechaussee, Brandweer Haarlemmermeer, Hoogheemraadschap Rijnland, Arbeidsinspectie, VROM-inspectie, Politie Kennemerkland en de Douane. Deze partijen werken - in wisselende samenstelling- regelmatig samen in de handhaving van de milieu- en veiligheidsregels op Schiphol. Zo wordt bijvoorbeeld de controle op het transport van gevaarlijke stoffen over de weg, de controle op de betanking van vliegtuigen en de op- en overslag van gevaarlijke stoffen regelmatig door meerdere handhavingpartners tezamen uitgevoerd. Voor de actie op 1 en 2 juni sloegen tien handhavende partijen op Schiphol de handen ineen.

Gecontroleerd werd onder andere op de aanwezigheid van veiligheidsvoorzieningen bij opslagplaatsen voor gevaarlijke stoffen, de bouwkundige staat van opslagplaatsen en het veilig vervoer van deze stoffen. Ook het onttrekken van grondwater, het lozen van afvalwater en het vogelbeheer binnen de luchthaven kwamen aan bod.

Bij elf controles met betrekking tot de opslag van gevaarlijke stoffen in luchtvrachtloodsen zijn zestien overtredingen geconstateerd. In twee gevallen werd proces-verbaal opgemaakt en er werd zes maal een waarschuwing gegeven in verband met de opslag van gevaarlijke stoffen zonder beschermende maatregelen en/of zonder de benodigde vergunningen. Daarnaast is een waarschuwing afgegeven omdat er in een luchtvaartloods onvoldoende getraind personeel aanwezig was. Een nader onderzoek hiernaar wordt ingesteld.

Bij twee controles op het platform werd één overtreding geconstateerd. Emissie beperkende apparatuur voor de afhandeling van luchtvaartuigen bleek niet gebruikt te worden. Hier wordt een nader onderzoek naar ingesteld.

Bij zeven controles in gebouwen die worden gebruikt voor de opslag van onder andere gevaarlijke stoffen werd één overtreding geconstateerd. Het betreft een magazijn van een vliegtuigafhandelaar die tijdens de controle geen overzicht van de aanwezige gevaarlijke stoffen kon overleggen. Er volgt nog een nader onderzoek.

Bij 77 controles op het wegtransport werden veertien overtredingen geconstateerd. Het gaat hier onder andere om het onjuist vastzetten van de lading, het rijden zonder vergunning voor beroepsgoederenvervoer, het niet kunnen tonen van de schijf met rijgegevens, het plegen van fraude met de tachograaf, het overschrijden van de rijtijd en het niet kunnen overleggen van het opleidingscertificaat voor gevaarlijke stoffen. Er zijn in totaal drie waarschuwingen afgegeven, er is achtmaal een bestuurlijke boete uitgedeeld (voor een totaalbedrag van 8140 euro) en er is driemaal proces-verbaal opgemaakt.

Op het gebied van waterlozingen, Vogelbeheer en Bouwstoffenbesluit zijn in totaal negen controles uitgevoerd waarbij geen overtredingen zijn geconstateerd.

9-6-2006 Inspectie Verkeer en Waterstaat. Privacy statement