Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Aardbeving voor de kust van Frans Guyana
09 juni 2006 - Op donderdag 8 juni om 13:29 uur lokale tijd (18:29 NL tijd) zijn Frans Guyana en Suriname opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 5,2.
Detailkaart van het gebied waar de aardbeving van 8 juni plaatsvond. De aardbeving is aangegeven met een rode ster. (Bron: EMSC)

De beving vond vlak langs de kust van Frans Guyana plaats, 60 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Cayenne en 400 kilometer van Paramaribo. Zowel in Suriname als in Frans Guyana zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen en is weinig tot geen schade aangericht. Wel is de aardbeving goed gevoeld. In Paramaribo zijn veel mensen de straat op gevlucht uit angst voor instortende gebouwen.

Het is een bijzondere plaats voor een aardbeving, omdat het niet vlakbij een plaatgrens is, maar middenop een plaat. Dit is de zien op het plaatje van de wereldbol hieronder. De rode lijnen zijn de plaatgrenzen en de aardbeving van 8 juni is aangegeven met een rode ster. Aardbevingen middenop een plaat worden intraplaat aardbevingen genoemd en deze komen minder vaak voor de aardbevingen tussen platen.
---

Eerste uitgave: 09-06-06