VVD


vvd
Kabinet
9-6-2006

Atzo Nicolaï presenteert zijn visie over de toekomst van Europa: "Nederland Europa, van droom naar daad"

Donderdag 1 juni jl. was het een jaar geleden dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen het Europees grondwettelijk verdrag stemde.

Deze dag heeft Atzo Nicolaï aangegrepen om in discussie te gaan met deelnemers aan het internetonderzoek www.nederlandineuropa.nl over de toekomst van Europa. Ook presenteerde hij zijn eigen ideeën over de toekomst van Europa in het essay: 'Nederland Europa, van droom naar daad'. Het boekje is geïllustreerd door de bekende cartoonist Joep Bertrams.

"We hebben niet zozeer minder Europa nodig, maar vooral een beter Europa?", aldus Nicolaï. Hij benadrukt in zijn visie onder andere dat de Europese Unie (EU) niet het standaardantwoord is op alle problemen. Sommige zaken kunnen beter door Nederland zelf worden geregeld. Er is noodzaak de bestuurscultuur in Europa te veranderen, transparanter bijvoorbeeld. Ook over de uitbreiding en de grenzen aan Europa, grensoverschrijdende milieuvraagstukken en het nut van de gemeenschappelijke markt en werkgelegenheid heeft Nicolaï een duidelijk standpunt. Zo dienen bijvoorbeeld landen die op dit moment geen uitzicht hebben op lidmaatschap, de komende tijd geen lid van de EU te worden.

De uitgave kan gratis worden aangevraagd via www.nederlandineuropa.nl. Hier treft men allerhande informatie over de verdere vorderingen met betrekking tot de toekomst van Europa en hoe Nederland hier in staat.