Saxion Hogescholen
BR>

vr 09 juni 2006

Oud student Saxion publiceert boek

Winnaar van de Saxionprijs 2004 Deventer van Saxion Hogescholen Paul van Bree heeft zojuist een boek gepubliceerd. Het boek is een aanscherping van zijn winnende scriptie en draagt dezelfde titel: `Rimpels in de Ruimtelijke Ordening'. Het boek gaat over verbetering van de leefbaarheid in dorpen. Een nieuwe kroon op het werk van de oud student Ruimtelijke Ordening en Planologie.

Zijn afstudeerscriptie leverde Paul van Bree al een fors geldbedrag op, als beste afstudeerprestatie van Saxion. In de scriptie liet de kersverse planoloog zien hoe doelgerichte woningbouw een bijdrage kan leveren aan verbetering van de leefbaarheid op het platteland, rekening houdend met de toenemende vergrijzing en het wegtrekken van jongeren. Van Bree illustreerde dat aan de hand van parallellen met de Duitse steden Wittenberge en Leipzig.

Van Bree werkt nu bij InnovatieNetwerk, opgericht door het kabinet in 2000. InnovatieNetwerk beoogt grensverleggende vernieuwingen binnen de groene ruimte en de landbouw te stimuleren en in praktijk te brengen. Het zojuist verschenen boek draagt daar aan bij.

In `Rimpels in de ruimtelijke ordening beschrijft Van Bree zijn `drie-doelgroepenmethode', een combinatie van demografische ontwikkelingen en gepaste woningbouw voor specifieke doelgroepen. Hij schetst de ontwikkelingen in de dorpen tot 2030 en geeft aan hoe de ruimtelijke ordening daarop kan inspelen, zodanig dat de leefbaarheid verbetert.

De maatregelen die de oud-Saxionstudent voorstaat gaan op korte termijn ontgroening tegen en zijn op langere termijn gunstig voor ouderen en gezinnen. Met als positief effect dat de sociale samenhang in de dorpen toeneemt en er meer draagvlak ontstaat voor lokale voorzieningen. Ook de kosten voor gezondheidszorg gaan omlaag.

Van Bree keert de veelal als problematisch ervaren `ontgroening' en `vergrijzing' van het Nederlandse platteland om tot een positieve ontwikkeling, die de leefbaarheid van het platteland versterkt. De methode in het boek `Rimpels in de Ruimtelijke Ordening' is bedoeld voor planologen bij gemeenten, woningbouwcorporaties en leden van dorpsraden.

Het boek is te bestellen via Uitgeverij Aeneas in Boxtel, onder isbn-nummer 90-75365-76-4. E-mail:boeken@aeneas.nl.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------