Gemeente Abcoude


Verbreding A9

In een brief van 23 mei 2006 aan minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat spreekt het college van B&W van de gemeente Abcoude wederom zijn ongerustheid uit over de plannen voor de A6/A9. Aanleiding weer een brief te schrijven is de overeenstemming die de minister heeft met de meest betrokken collegas uit het Kabinet over de aanleg van een nieuwe weg die de A6 verbindt met de A9.

Het college sluit in de brief aan bij het standpunt van Gedeputeerde Staten (GS) van Utrecht die ook het idee van een nieuwe rijksweg tussen A6 en A9 van de hand wijzen. Een verbreding van de rijksweg A9 zien ook zij als een beter alternatief. Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht gaf deze reactie op de Planstudie die door Rijkswaterstaat is uitgevoerd en heeft haar zorgen kenbaar gemaakt in een brief aan het Kabinet.

Zorgen om 't Gein

Zowel GS als het college maken zich vooral zorgen over de toekomst van het waardevolle natuurgebied t Gein dat, wanneer de nieuwe rijksweg wordt aangelegd, op een ernstige manier wordt aangetast. Beiden benadrukken in hun brieven dat ondertunneling van deze variant deze zorgen geenszins verminderen. Het landschap zal ook dan ingrijpend worden aangetast tijdens de bouwperiode, tegen een gepeperde rekening van minstens 4,5 miljard euro.

Grotere bedreiging dan verbreding spoor

Het college van B&W geeft in de brief aan dat de aanleg van een verbindingsweg A6-A9, al dan niet geboord, een nog grotere bedreiging dan destijds de verbreding van het spoor is. Bij die verbreding is mede dankzij breed maatschappelijk verzet destijds door de rijksoverheid een flinke investering gedaan door de aanleg van een aquaduct, zodat het Gein zijn natuurlijke loop kon behouden en het landelijk karakter nauwelijks wordt aangetast.

Het zou wel erg wrang zijn dat juist in deze periode een nieuwe bedreiging zich aandient. Juist nu, nu de werkzaamheden aan het spoor bijna zijn afgerond, het aquaduct gereed is, het nieuwe station geopend zal worden en het Gein weer die doorgaande functie kan krijgen die het had.

Beter alternatief: verbreding Gaasperdammerweg

Zowel GS als het college spreken zich uit voor het stroomlijnalternatief: de verbreding van de rijksweg A9 in Amsterdam-Zuidoost, waarbij een verdiepte aanleg de voorkeur heeft. Dit is een variant die in deze regio gedragen wordt omdat deze aanmerkelijk minder aantasting van natuur en landschap veroorzaakt.
---

9 juni 2006