Gemeente Alkemade


Plannen gezondheidscentrum Alkemade van de baan

De afgelopen jaren zijn de mogelijkheden onderzocht om te komen tot een gezondheids-centrum in de gemeente Alkemade. Ondanks de inspanningen van alle betrokkenen is het niet gelukt de plannen te verwezenlijken. Ruim zeven jaar geleden werden de eerste initiatieven genomen door een aantal huisartsen om te komen tot de oprichting van een gezondheidscentrum. Dit bleek om financiële redenen niet realiseerbaar. Echter, in 2001 sloot de Stichting Huisvesting Gezondheidszorg Alkemade zich bij dit initiatief aan. Door de waarde van het onroerend goed van de Stichting aan de Spoorstraat, en de bereidheid van de Stichting dit in te brengen in de gezondheidszorg kwam de financiële haalbaarheid van een nieuw gezondheidscentrum voor Alkemade binnen handbereik.

Alle pogingen ten spijt moet worden geconstateerd dat de ontwikkelingen rondom het gezondheidscentrum zijn gestagneerd als gevolg van het afhaken van de betrokken huisartsen. Er bestaat een groot verschil in de mate waarin men wenst samen te werken. Een aantal wil graag samenwerken doch anderen blijven liever solist en willen alleen onder één dak. Vrijwel alle betrokkenen geven aan dat een eventueel nieuw initiatief vanuit de gebruikers zelf moet komen en dat de gemeente hierin geen directe verantwoordelijkheid heeft.

Door burgemeester en wethouders en het bestuur van Stichting Huisvesting Gezondheidszorg Alkemade is gisteren gezamenlijk de conclusie getrokken dat, ondanks de inspanningen van alle betrokkenen, het niet is gelukt de plannen te verwezenlijken. Daarbij is de hoop uitgesproken dat er in de toekomst een geschikt moment komt om de plannen weer op te pakken. Hetzij door de Stichting, hetzij door derden, mogelijk met een (financieel) risicodragende partij. De gemeente staat open voor ieder initiatief in deze. Initiatieven die waarschijnlijk niet meer gerealiseerd zullen gaan worden op de locatie aan de Schoolbaan. De ontwikkeling van de gemeente door uitvoering van het project 'Braassemerland' als ook op de voorgenomen samenvoeging met de nabuurgemeente Jacobswoude vraagt in deze om een heroverweging van de locatiekeuze.