Stijging beperkt door gelijktijdig vernieuwen van weg en riool

Stichting rioned

Rioolrecht moet flink omhoog
Suggesties dat het rioolrecht te sterk stijgt zijn onjuist. Gemeenten moeten 10 miljard euro investeren en daardoor stijgt het rioolrecht tot circa 250 euro in 2015. Vervanging kost het meest. Van de vervangingskosten is 40 tot 65% nodig voor het herstellen van de weg. Omdat gemeenten de maatregelen aan wegen en riolering combineren besparen zij aanzienlijk en stijgt het rioolrecht minder hard. Het rioolrecht is nog steeds niet kostendekkend.

Tot 2015 is een investering in het riool nodig van 10 miljard euro voor vervanging, milieuverbeteringen en overlastproblemen. Net als een huis moet de riolering worden onderhouden en tijdig vernieuwd. Hierover heeft Stichting RIONED vandaag een brief gezonden aan de gemeenteraden. RIONED verwerpt de suggestie van Vereniging Eigen Huis dat het rioolrecht als melkkoe wordt gebruikt: het rioolrecht is nog steeds niet kostendekkend. Gemeenten betalen een deel van de rioleringskosten uit eigen middelen. Het is wettelijk verboden het rioolrecht voor iets anders te gebruiken dan de riolering.

De grootste besparingsmogelijkheid realiseren gemeenten al door de gecombineerde uitvoering van riolerings- en wegwerkzaamheden. Daarnaast kunnen de noodzakelijke stijgingen lager uitvallen door goede samenwerking tussen gemeenten en waterschappen, betrokkenheid van gemeenten bij het vaststellen van extra maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren en vergelijking van prestaties door benchmarking. In tegenstelling tot de berichten van Eigen Huis hebben gemeenten met minder dan 10.000 inwoners even veel personeel per kilometer riolering als 100.000+ gemeenten. Middelgrote gemeenten hebben relatief het minste personeel in dienst voor de riolering.

Door toename van de kostendekking, inflatie en de investeringen voor rioolvervanging, milieuverbetering en het tegengaan van wateroverlast verwacht Stichting RIONED dat in 2015 het rioolrecht gemiddeld ongeveer 250 euro per gezin zal bedragen.