Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Mijlpaal op weg naar lastenverlichting

Overheid en bedrijfsleven ondertekenen taxonomie-convenant

Den Haag, 9 juni 2006 - Overheid en bedrijfsleven hebben vandaag een belangrijke stap gezet om op korte termijn te komen tot administratieve lastenverlichting voor ondernemers. In een convenant hebben ze afspraken gemaakt over het gebruik en beheer van de Nederlandse XBRL-taxonomie, evenals de benodigde infrastructuur voor gegevensuitwisseling tussen overheid en bedrijfsleven.

Het convenant is vanmorgen bij de Raad van State in Den Haag ondertekend door de ministers J.P.H. Donner (Justitie), G. Zalm (Financiën en voor de Belastingdienst) en A. Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties en voor GBO.Overheid) en staatssecretaris K. van Gennip (Economische Zaken), de Kamer van Koophandel Nederland, het Centraal Bureau voor de Statistiek en een groot aantal accountants- en adviesorganisaties, softwareleveranciers, administratiekantoren, beroeps- en serviceorganisaties van accountants en ondernemingsorganisaties.

Sneller en goedkoper
De Nederlandse taxonomie is een hulpmiddel waarmee zowel kleine als grote ondernemingen sneller en goedkoper kunnen voldoen aan financiële informatieplichten aan de overheid. Vanaf 1 januari 2007 kunnen ze elektronisch jaarrekeningen aanleveren bij de Kamers van Koophandel, verschillende soorten aangiften bij de Belastingdienst en gegevens ten behoeve van economische statistieken bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Op termijn zal de taxonomie ook bruikbaar zijn voor andere typen (financiële) rapportages.

De Nederlandse taxonomie is ontwikkeld door het Nederlands Taxonomie Project (NTP). Het is een gezamenlijk project van de ministeries van Justitie en Financiën en levert een concrete bijdrage aan het streven van de overheid om de administratieve lasten van ondernemers met een kwart terug te brengen. Alleen al voor het samenstellen en versturen van jaarrekeningen ­ de grootste kostenpost als het gaat om administratieve lasten ­ mikt de overheid op een jaarlijkse besparing van 350 miljoen euro voor het bedrijfsleven.

De taxonomie is gebaseerd op de open standaard XBRL (eXtensible Business Reporting Language), een financiële taal voor het gestructureerd en gestandaardiseerd verwerken en uitwisselen van financiële en zakelijke gegevens. Een taxonomie kan worden aangeduid als het woordenboek voor deze financiële taal en brengt een classificatie aan met daarin een precieze omschrijving van de uit te wisselen gegevenselementen en hun onderlinge relaties.

Invoering taxonomie
Voorafgaand aan de ondertekening van het convenant is de definitieve versie van de Nederlandse taxonomie officieel gepresenteerd. Nu de taxonomie klaar is gaan alle partijen die het convenant hebben ondertekend hun computersystemen en organisaties aanpassen om de voordelen van de taxonomie ook echt te kunnen benutten. De Gemeenschappelijke Beheer Organisatie (GBO.Overheid) neemt namens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het beheer en onderhoud van de taxonomie op zich en zorgt voor een basisinfrastructuur die nodig is voor gegevensuitwisseling.

Softwareleveranciers maken hun financiële pakketten geschikt en accountants en andere intermediairs gaan diensten bieden die een meerwaarde hebben voor hun klanten. In het convenant is afgesproken dat de marktpartijen de efficiencyvoordelen die zij zelf ondervinden door toepassing van de taxonomie zo veel mogelijk doorgeven aan hun klanten. De resultaten zullen jaarlijks worden gemonitored.

Vanaf 1 januari 2007 zullen ondernemers in staat zijn om hun financiële rapportages te doen met behulp van de XBRL-taxonomie en zo hun administratieve lasten omlaag te brengen. De overheid stelt de taxonomie gratis ter beschikking. Het gebruik gebeurt op vrijwillige basis en ondernemers hoeven vanaf 2007 geen andere of extra zaken te rapporteren.


---