Politie Gelderland-Midden

Horecacontrole Ede; uiteenlopende resultaten

Publicatiedatum: 9-6-2006 11:31:05

Bij een controle van de afdeling Bijzondere Wetten van de politie in het district West-Veluwe Vallei zijn donderdagavond 8 juni vrijwel alle horecagelegenheden in de gemeente Ede bezocht. Daarbij zijn verschillende overtredingen geconstateerd. Zo zijn zeven verdachten aangehouden, om onderzoek te doen naar hun verblijfsstatus. Vijf van hen zijn inmiddels weer in vrijheid gesteld.

Samen met de afdeling Bijzondere Wetten werkten ook de Arbeidsinspectie, de Belastingdienst, de Voedsel- en Warenautoriteit, de Sociale Recherche, de Parketpolitie, Verispect (voormalige dienst voor het IJkwezen) en de Vreemdelingenpolitie aan de controle mee. Al met al trokken drie teams (23 opsporingsambtenaren van verschillende diensten) de gemeente in. Dat lijkt heel veel, stelt John Bressers van de afdeling Bijzondere Wetten (Horeca) in Ede, maar toch is die samenwerking wel belangrijk. We kunnen nu met één bezoek en eventueel een hercontrole op een later tijdstip volstaan. Van ondernemers weten we inmiddels dat ook zij liever in één keer een totale controle zien dan bij wijze van spreken elke week één van telkens een andere dienst. De controle is uitgevoerd in het kader van het jaarwerkplan van de politie in Ede (de unit Midden).

Resultaten
Naast de aanhoudingen blijkt met name het papierwerk matig of niet in orde te zijn. Zo blijken lang niet alle vergunningen in de zaak aanwezig te zijn. Hierdoor konden een aantal voorschriften niet worden gecontroleerd. Ook ten aanzien van de kansspelautomaten is de papierwinkel lang niet altijd in orde. De afdeling Bijzondere Wetten zal hierover contact op gaan nemen met de gemeente Ede. De voedsel- en warenautoriteit heeft vier boetes uitgedeeld omdat etenswaren bedorven waren, dan wel dat de keuken of het bedrijf vuil zijn. In een ander geval bleek de temperatuur waarbij het voedsel bewaard werd, te hoog te zijn. Ook zijn er schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld voor soortgelijke overtredingen.

John Bressers noemt de controle nodig. Gelet op het aantal overtredingen is het goed geweest om weer eens vanuit de verschillende specialismen naar de horeca te kijken. Voorspelbaar is dat we afhankelijk van de geconstateerde resultaten bij een aantal bedrijven nog eens een hercontrole zullen uitvoeren.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden
district West-Veluwe Vallei
Harry Munniksma
0318 688 221

---