Erasmus MC


09-06-2006: Eerste Nederlandse hoogleraar Groei en ontwikkeling

Dit persbericht betreft een oratie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Groeihormoon speelt niet alleen een belangrijke rol bij de groei van kinderen, maar ook bij de ontwikkeling van organen en in allerlei regulatiemechanismen. Het zorgt dus niet alleen voor lengtewinst in cm. Kinderen met een tekort aan groeihormoon, maar ook kinderen die te klein werden geboren en veel te klein blijven, hebben baat bij groeihormoon-behandeling. Snellere diagnostiek en therapie kunnen ertoe leiden, dat te kleine kinderen kunnen opgroeien zoals hun leeftijdsgenootjes.

Dit betoogt prof.dr. Anita Hokken - Koelega, kinderarts-endocrinoloog in het Erasmus MC - Sophia en directeur van de Nederlandse Groeistichting, vrijdag 9 juni bij de aanvaarding van haar ambt als bijzonder hoogleraar Groei en Ontwikkeling. De leerstoel is uniek in Nederland.

In haar hoogleraarschap zal prof.dr. Anita Hokken-Koelega verder wetenschappelijk onderzoek verrichten naar de (genetische en andere) oorzaken van groei- en ontwikkelingsstoornissen, naar nieuwe en te optimaliseren diagnostische methoden. Hokken-Koelega: "Te klein geboren kinderen die na de geboorte te klein blijven vormen een bijzondere groep. Ze hebben over het algemeen een slechte eetlust, blijven erg tenger en klein, hebben gemiddeld een lager IQ en kennen bijvoorbeeld veel ADHD. Behandeling met groeihormoon kan zorgen voor normalisatie tijdens hun jeugd, niet alleen in centimeters, maar daadwerkelijk in alles wat met hun ontwikkeling te maken heeft."

De overdracht van kennis over groei- en ontwikkelingsstoornissen is een belangrijk aandachtsgebied van Hokken-Koelega: "De Nederlandse Groeistichting verricht veel wetenschappelijk onderzoek naar groei- en ontwikkelingsstoornissen in Nederland. De stichting zorgt tevens voor de landelijke registratie van groeihormoonbehandeling bij kinderen en is sinds 1997 door de minister van vws aangewezen als landelijk centrum voor beoordeling van aanvragen van groeihormoonbehandeling door behandelend artsen. De stichting is daarom het Nederlandse kenniscentrum op dit gebied en speelt een actieve rol in de verspreiding van kennis onder ouders, specialisten, wetenschappers en consultatiebureaus."

Zie ook: www.groeistichting.nl.