Gemeente Heerenveen

donoren werven

---

Actueel

Persberichten

persbericht

Gemeente Heerenveen gaat donoren werven

09/06/2006

De gemeente Heerenveen heeft zich als een van de eerste gemeenten in Nederland bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gemeld om donorformulieren onder haar inwoners te willen verspreiden. Dit op verzoek van minister Hoogervorst van VWS, die afgelopen week via een brief alle gemeenten hierom had verzocht.

Inwoners van de gemeente Heerenveen die vanaf september aanstaande een paspoort, ID-kaart of rijbewijs in het gemeentehuis aanvragen, zullen documentatie over donorregistratie ontvangen. Bovendien bekijkt de gemeente of het donorformulier onderdeel kan worden van het welkomstpakket dat nieuwe inwoners van de gemeente ontvangen. Met de verspreiding van de formulieren hoopt de gemeente Heerenveen bij te dragen aan een stijging van het aantal donorregistraties in Nederland.

De keuze om donorformulieren te verspreiden is genomen naar aanleiding van een succesvolle proef in zestien gemeenten die in december 2005 is afgerond. Volgens VWS heeft de proef ervoor gezorgd dat in drie maanden tijd meer dan 300 nieuwe orgaandonoren zijn geregistreerd. Als alle Nederlandse gemeenten de formulieren gaan verspreiden, zullen er jaarlijks ongeveer 100.000 mensen in het donorregister worden bijgeschreven. Momenteel zijn in de gemeente Heerenveen bijna 14.000 inwoners geregistreerd als donor.

De gemeente Heerenveen heeft NIGZ-Donorvoorlichting direct na het verzoek van VWS doorgegeven dat het mee wil werken aan het initiatief. Daarop liet deze organisatie weten dat Heerenveen een van de eerste gemeenten is, buiten de gemeenten die mee hebben gedaan aan de proef, die zich sterk wil maken voor het werven van donoren.

De documentatie die vanaf september verspreid zal worden bij de balie van het gemeentehuis, bestaat uit een donorformulier met een antwoordenvelop. Bovendien bevat het pakket informatie over orgaandonatie en registratie. Inwoners die meer willen weten over donorregistratie, kunnen via 0900-8212166 of via www.donorvoorlichting.nl meer informatie krijgen.