Partij van de Arbeid


.

Amsterdam, 9 juni 2006,


Open brief aan het bestuur van de KNVB


Geacht bestuur,


Op 9 juni aanstaande begint in Duitsland het WK voetbal. Een feestelijk evenement, waarbij voetballiefhebbers over de hele wereld zich via het voetbal verbonden voelen met elkaar. Het zou een feest moeten zijn voor iedereen: jong, oud, wit, zwart, arm, rijk, man en vrouw.


De PvdA vreest echter dat het WK voetbal in Duitsland niet voor iedereen even feestelijk zal verlopen. Het is helaas een gegeven, dat daar waar grote groepen mannen bij elkaar komen, een markt voor commerciële seks ontstaat. Het is een markt, waar criminele mensenhandelaren zich graag op storten om misbruik te maken van kwetsbare vrouwen, meisjes en jongens en hen te dwingen tot onvrijwillige seks. Dit is bekend uit grote sportevenementen uit het verleden zoals de Olympische Spelen in 2004 in Athene. Toen werden duizenden vrouwen in Oost-Europa geronseld, verhandeld en gedwongen tot prostitutie.


In aanloop tot dit WK hebben vele politieke, vrouwen en christelijke organisaties aan de alarmbel getrokken en hun verontrusting uitgesproken over de risico's die vele vrouwen, meisjes en jongens lopen om gedwongen te worden als prostituee te werken in de verschillende Duitse speelsteden.


De PvdA vraagt aan de KNVB om publiekelijk afstand te nemen van vrouwenhandel en om een bijdrage te leveren aan een voorlichtingscampagne om de voetbalsupporters te informeren en zo de gedwongen prostitutie te bestrijden. Want zwijgen zorgt er voor dat gedwongen prostitutie blijft bestaan en kan groeien. Zwijgen zorgt er voor dat straks duizenden vrouwen, meisjes en jongens tegen hun wil in te werk worden gesteld in de prostitutie. Door te zwijgen zet u hen buitenspel. Wij zijn ervan overtuigd, dat alleen een open houding, discussie en voorlichting tegenwicht kunnen bieden tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie.


De PvdA vraagt om een actieve houding van het KNVB bij het aangaan van een publieke discussie. Sport en maatschappelijke issues gaan nu eenmaal hand in hand. Het past de KNVB om zich uit te spreken tegen gedwongen prostitutie en mensenhandel. Uit respect voor het voetbalspel. Uit respect voor alle voetballiefhebbers. En bovenal uit respect voor vrouwen, meisjes en jongens.
De PvdA hoopt dat dit WK daarmee niet alleen een feest wordt voor voetballiefhebbers en voor Oranje, maar ook een mijlpaal in de bewustwording van het leed dat mensenhandel en gedwongen prostitutie te weeg brengen.


Namens de Partij van de Arbeid,


Michiel van Hulten, partijvoorzitter

Gerdi Verbeet, lid Tweede Kamer

Amma Asante, lid partijbestuur, portefeuille maatschappelijke netwerken
Saskia Duives-Cahuzak, lid partijbestuur, portefeuille emancipatie & diversiteit, voorzitter VIP


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 104

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl